Funcționarii responsabili de protecția mediului, instruiți în aplicarea Legii nr. 86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului

Aproximativ 30 de funcționari publici, responsabili de procese de emitere a actelor permisive de mediu  și de efectuarea controlului în domeniul protecției mediului, au participat astăzi, la Chișinău, la un seminar dedicat aplicării prevederilor Legii nr. 86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului (EIM). Evenimentul a fost organizat de AO EcoContact, în cadrul proiectului „Justiție Verde”, finanțat de Suedia la solicitarea autorităților de mediu.

Instruirea a oferit un cadru de formare continuă profesională în contextul noilor modificări ale legislației privind EIM, precum și un spațiu pentru schimb de bune practici între specialiști. Experți de mediu și juriști au susținut sesiuni aplicate, axate pe interpretarea corectă a legislației, a cazurilor asociate cu încadrarea a activităților economice în obiectul EIM și implementarea eficientă a acesteia în activitatea cotidiană a instituțiilor publice.

Un accent deosebit a fost pus pe utilizarea bazelor existente de date cadastrale, geospațiale și de mediu în procesul de verificare a arealului și particularităților activităților supuse EIM în special a celor care urmează să fie desfășurate în siturile din Rețeaua Emerald – arii naturale de importanță ecologică recunoscută la nivel european. Participanții au analizat etapele procedurale ale EIM, prevederile legale relevante, precum și modul de realizare a evaluării biodiversității în context național și transfrontalier.

Printre temele discutate s-au regăsit provocările întâmpinate în aplicarea legislației în astfel de zone, evaluarea impactului în baza acordului bilateral Republica Moldova – Ucraina privind notificarea și consultarea în caz de impact ecologic transfrontalier, precum și responsabilitățile juridice asociate.

În cadrul celei de-a doua sesiuni, a fost abordată importanța respectării procedurilor legale în evaluarea biodiversității și au fost prezentate riscurile juridice în cazurile de omisiune sau aplicare incorectă a evaluării impactului asupra mediului și a biodiversității.

Evenimentul s-a încheiat  cu o recomandare de a organiza seminare tematice privind aplicarea procedurilor EIM, în mod particular asigurarea procesului de consultare publică a documentației primare pentru reprezentanți ai APL.

Totodată, participanții au subliniat importanța organizării continue a unor sesiuni de instruire practică, mai ales în contextul extinderii Rețelei Emerald și al creșterii numărului de proiecte cu potențial impact asupra mediului.

Sursa:ecocontact.md