Deficitul de precipitații de primăvară amenință agricultura și ecosistemele din Europa. Aprilie a fost neobișnuit de uscată în țările din Europa Centrală și de Est, ceea ce ar putea cauza probleme serioase sectorului agricol și logisticii, scrie Politico.
Publicația scrie că din Ucraina până în Belgia, o mare parte din Europa se confruntă cu un deficit alarmant de precipitații. Debutul timpuriu al vremii uscate prezintă riscuri nu numai pentru fermieri și lanțurile de aprovizionare, ci și pentru zone mai largi, de la comerț până la securitatea alimentară globală.
Potrivit Observatorului European de Secetă, până la jumătatea lunii martie zone mari din Polonia, Ucraina, Balcani, Grecia, Suedia, Irlanda și Germania au fost clasificate ca fiind cu risc ridicat din cauza lipsei ploilor.
Cercetătorul principal al observatorului, Andrea Toreti, subliniază că au fost foarte puține precipitații în Europa în ultimele două-trei luni, iar temperaturile rămân semnificativ peste normal. Potrivit acestuia, situația se deteriorează rapid, mai ales în Europa Centrală și de Est.
Se pare că condițiile actuale amintesc de ceea ce s-a întâmplat înainte de seceta devastatoare din 2018. Amploarea finală a problemelor va depinde în mare măsură de imaginea vremii din săptămânile următoare, care încă nu inspiră optimism.
„Dacă nu vor mai fi precipitații în viitorul apropiat, sectorul agricol ar putea suferi pagube grave”, a avertizat Toreți.
Situația este deosebit de dificilă în Germania, unde solul vegetal este într-o stare „extrem de uscată”. Râul Rin, o cale navigabilă cheie pentru transportul maritim în Europa de Vest, se confruntă de asemenea cu probleme. Nivelul apei din râu este atât de scăzut încât navele sunt forțate să se deplaseze cu sarcini parțiale.
Belgia a cunoscut, de asemenea, un martie anormal de uscat. De la 1 martie până la începutul lunii aprilie, Bruxelles-ul a primit doar 7,8 mm de precipitații în loc de cei 50 mm așteptați.
După cum scrie Politico, situația este și mai critică în Europa de Est: solul nu a avut timp să-și revină după seceta de anul trecut din cauza iernii uscate. Situația este deosebit de dificilă în Ucraina și Polonia, exportatori cheie de cereale pe piața mondială. În Ucraina, situația este complicată de amenințarea constantă cu bombardamentele, care provoacă incendii în zonele uscate.
Experții spun că, dacă seceta continuă, ar putea avea un impact semnificativ asupra aprovizionării globale cu cereale.