Situația cu amfibienii și unele vețuitoare de apă dulce este deosebit de alarmantă: 94% dintre reptile, 93% dintre broaște, 78% din păsările de uscat și 68% dintre păsările de apă dulce, precum și 76% dintre speciile de pești de apă dulce sunt amenințate sau pe cale de dispariție, titrează The Guardian.
Ministerul Mediului din Noua Zeelandă a publicat un important raport de mediu, Our Environment 2025, care avertizează că majoritatea speciilor unice ale țării sunt în pericol de dispariție.
Autorii raportului descriu situația ca parte a unei crize globale de biodiversitate, subliniind că flora și fauna din Noua Zeelandă sunt grav afectate de schimbările climatice, poluare, agricultură, specii invazive și utilizarea distructivă a terenurilor.
Una dintre principalele probleme de mediu din țară rămâne poluarea apei proaspete. O analiză a peste 1.000 de site-uri de monitorizare a apelor subterane a constatat că aproape jumătate din probele din ultimii cinci ani nu au îndeplinit standardele pentru nivelurile de E. coli, o bacterie periculoasă pentru sănătatea umană. Această poluare este direct legată de agricultura intensivă și de creșterea urbană. De asemenea, aproape jumătate dintre râuri prezintă o deteriorare a situației conform aceluiași indicator.
În plus, apele subterane sunt din ce în ce mai contaminate cu nitrați din agricultură, exploatare forestieră și urbanizare. Aceste substanțe dăunează ecosistemelor prin degradarea calității apei și reducerea biodiversității.
Speciile de plante invazive, în special coniferele sălbatice care invadează peisajele naturale, reprezintă, de asemenea, o amenințare semnificativă. Astăzi, aproximativ 2 milioane de hectare de teritoriu sunt contaminate, iar zona continuă să crească cu 90.000 de hectare pe an. Dacă situația nu va fi ținută sub control, în 30 de ani coniferele ar putea ocupa un sfert din întregul teritoriu al țării, inclusiv terenurile protejate.
Criza climatică afectează deja viața de zi cu zi a locuitorilor țării. Raportul notează că aproximativ 750.000 de oameni și 500.000 de clădiri sunt situate în zone predispuse la inundații extreme și la creșterea nivelului mării. Zonele de coastă și rurale sunt în mod deosebit expuse riscului, unde probabilitatea incendiilor forestiere crește și ea.
Un exemplu din 2023 a fost ciclonul Gabrielle, care a provocat daune pe scară largă și a demonstrat vulnerabilitatea Noii Zeelande la fenomenele meteorologice extreme.
În ciuda problemelor grave, raportul a constatat, de asemenea, îmbunătățiri ale calității aerului într-o serie de regiuni. Acest lucru se datorează trecerii la transportul cu emisii scăzute, standardelor mai stricte pentru mașini și schimbărilor în abordările privind încălzirea.
„Oamenii au început să facă alegeri mai prietenoase cu mediul – și acest lucru are deja un impact asupra sănătății națiunii”, a declarat șeful Ministerului Resurselor Naturale, James Palmer.