Ministerul Energiei a găzduit, în data de 8 aprilie, ședința trimestrială a Consiliului de coordonare pentru implementarea Memorandumului de înțelegere cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD), semnat în vara anului 2023.
La ședință au fost invitați și reprezentanții celorlalte trei ministere, semnatare a Memorandumului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Mediului, precum și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
În cadrul ședinței au fost discutate rezultatele Raportului de Monitorizare privind Implementarea Măsurilor de Reformă Politică (PRM), în cadrul Fazei III a Împrumutului, oferit de Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) în vederea consolidării infrastructurii energetice și dezvoltării rezistenței la schimbările climatice.
Raportul a fost realizat de către OMNIA, o companie de consultanță energetică, specializată în proiecte de reformă de amploare și în procesul de luare a deciziilor strategice.
Reprezentanții companiei OMNIA au trecut în revistă implementarea în cadrul Fazei III a celor 16 Măsuri de Reformă Politică care nemijlocit se referă la sectorul energetic și anume: aprobarea legislației secundare în domeniul energiei regenerabile, aprobarea Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în 2050, implementarea funcțională a Fondului Rezidențial pentru Eficiența Energetică, dar și altor mecanisme de finanțare a măsurilor de eficiență energetică în clădirile publice și rezidențiale, implementarea planului de construcție a Liniei Independenței Energetice Vulcănești-Chișinău, aprobarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă, dar și armonizarea legislației naționale în sectorul energetic la directivele europene.
„Parteneriatul cu AFD a accelerat tranziția către energia verde în Republica Moldova prin promovarea securității energetice și a dezvoltării durabile, inclusiv în contextul atingerii obiectivului de neutralitate climatică până în anul 2050. Moldova a reușit deja să depășească cea mai dificilă etapă a crizei energetice și este mai bine pregătită, inclusiv pentru a face față următoarelor ierni, dar și pentru a definitiva agenda reformelor, pe care ni le-am asumat prin acest Memorandum. Suntem recunoscători Franței pentru tot sprijinul acordat, datorită căruia am reușit să modernizăm sectorul energetic național”, a declarat Secretara de stat, Cristina Pereteatcu, în cadrul ședinței.
Amintim că, în 2023 Republica Moldova a primit asistență financiară de la Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) pentru pentru consolidarea infrastructurii energetice și dezvoltarea rezistenței la schimbările climatice. În anul 2023 Acordul prevedea o linie de credit de 40 de milioane de euro. Reformele relevante au fost puse în aplicare pe baza unei Matrice de politici (Foii de parcurs). Aceasta a inclus toate 34 acțiuni care urmau să fie implementate de Republica Moldova până în 2028. Foaia de parcurs presupune îndeplinirea angajamentelor asumate în 6 etape. Mărimea finanțării pentru anul 2025 urmează să fie definitivată în perioada următoare.
De asemenea, în cadrul implementării programului, Moldova a primit un grant de 5 milioane de euro din partea UE, pentru suport tehnic. Programul de asistență tehnică este gestionat de Expertise France, subsidiara AFD Group de cooperare tehnică.
Sursa foto:energie.gov.md