Savanții: Sute de specii de ciuperci sunt în pericol de dispariție

Ciupercile sunt arhitecții invizibili ai naturii, susțin ecosistemele și viața de pe Pământ. Cu toate acestea, existența lor este amenințată de defrișări, agricultură și schimbările climatice. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) raportează că sute de specii de ciuperci sunt în pericol de dispariție.

Din cele 1.300 de specii de ciuperci cercetate, cel puțin 411 sunt pe cale critică de dispariție, potrivit datelor actualizate din Lista Roșie a speciilor amenințate.

„Ciupercile sunt organisme invizibile, dar esențiale, care formează baza ecosistemelor sănătoase. Rolul lor a fost mult timp subestimat, dar a sosit momentul să acționăm pentru a proteja acest regat uimitor”, a declarat directorul general IUCN, Gretel Aguilar.

Astăzi, știința cunoaște aproximativ 150.000 de specii de ciuperci, dar oamenii de știință cred că ar putea exista până la 2,5 milioane. Deși doar o mică parte a fost studiată, este deja evident că activitatea umană are un impact devastator asupra regnului fungic.

Ciupercile nu sunt nici plante, nici animale, dar dispariția lor amenință toate viețuitoarele. „Dacă pierdem ciuperci, pierdem rezistența ecosistemelor”, explică micologul suedez Anders Dahlberg.

Ciupercile îndeplinesc funcții importante:

  • ajută plantele să reziste la secetă și boli;
  • participa la ciclul carbonului, menținându-l în sol;
  • sunt folosite în industria alimentară și în medicină.

Cu toate acestea, din cauza expansiunii rapide a zonelor agricole și urbane, aproximativ 300 de specii au devenit amenințate cu dispariția. În plus, emisiile de azot și amoniac din îngrășăminte și transport dăunează a 91 de specii de ciuperci.

Lovitura principală cade asupra ciupercilor de pădure: din cauza distrugerii pădurilor vechi, speciile rare mor fără să aibă timp să se refacă. De exemplu, cavalerul uriaș (Tricholoma colossus) a devenit vulnerabil din cauza pierderii a 30% din pădurile de conifere din Finlanda, Suedia și Rusia încă din anii 1970.

Schimbările climatice contribuie și ele la dispariția ciupercilor. În Statele Unite, peste 50 de specii de ciuperci sunt afectate de frecvența tot mai mare a incendiilor care schimbă peisajele naturale.

Astăzi, Lista Roșie include 170.000 de specii de organisme vii, dintre care peste 47.000 sunt pe cale de dispariție. Oamenii de știință subliniază că pierderea ciupercilor va afecta întregul ecosistem.

Protejarea ciupercilor înseamnă păstrarea echilibrului naturii, susținerea agriculturii și a biodiversității de pe planetă.