Astăzi la nivel internațional este marcată ,,Ziua reciclării”. În contextul acestui eveniment ecologic, sunt desfășurate diferite activitatăți, campanii de informare, ce au drept scop motivarea populației de a utiliza produse reciclate și de a participa activ în procesul de reciclare.
Este important de remarcat că Ziua reciclării are ca scop implicarea comună a oamenilor din întreaga lume față de necesitatea conservării celor șase resurse primare: apă, aer, cărbune, petrol, gaze naturale și minerale. De asemenea, în această zi, oamenii sărbătoresc și puterea celei de-a șaptea resursă – respectiv, produsele pe care le reciclăm în fiecare zi.
În țara noastră, cu această ocazie, organizațiile de mediu vor desfășura o serie de manifestări. Printre care: acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, acţiuni de ecologizare, dezbateri şi mese rotunde. Din acest an, Biroul Internațional de Reciclare a propus ca 15 noiembrie să fie declarată “Ziua Mondială a Reciclării”.
Reciclarea este importantă, atât pentru păstrarea mediului sănătos, cât şi pentru reintroducerea în circuitul economic a unor materiale, care devin din ce în ce mai greu de găsit. Reciclarea presupune separarea, colectarea şi depozitarea materialelor în vederea transformării lor în produse utile noi.
În acest context, organizațiile instituțiile subordonate Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, organizează ora ecologică cu tematica ,,Nimic nu trebuie să se arunce, totul trebuie reciclat”.
În Republica Moldova anual se produce un milion de tone de deșeuri, în prezent sunt autorizați 36 de operatori specializați în domeniu colectării și reciclării deșeurilor, dintre aceștia 18 se ocupă doar de reciclare.