Cercetătorii afirmă că în viitor se vor agrava conflictele, foamea și migrația în întreaga lume, iar riscurile pentru Europa vor crește. Încălzirea globală reprezintă o amenințare existențială pentru durabilitatea Uniunii Europene.
Acest lucru se precizează într-un raport al Serviciului Federal de Informații al Germaniei (BND), realizat împreună cu mai mulți cercetători și Ministerul Afacerilor Externe al țării:
Autorii săi au evaluat amenințările pe care schimbările climatice le reprezintă pentru securitatea germană și europeană în următorii 15 ani. Iată principalele puncte despre care avertizează:
- Efectele destabilizatoare ale schimbărilor climatice vor duce la o migrație mai mare și la prețuri mai mari la alimente. Acest lucru amenință evenimentele economice și politice în Europa.
- Impactul neuniform al creșterii temperaturilor în UE, în comparație cu țările sudice afectate mai puternic decât altele, ar putea duce la o scindare în bloc.
„În special, statele membre ale UE din sud nu vor suferi doar pierderi economice grave din cauza impactului climatic, dar vor simți și efectele instabilității politice în zona lor imediată”, se arată în raport.
3. Tensiunile cauzate de repartizarea neuniformă a sarcinilor între țările blocului ar putea slăbi coeziunea în cadrul UE, precum și capacitatea acesteia de a acționa și viabilitatea sa în viitor.
4. Cea mai mare amenințare directă la adresa securității europene reese din creșterea numărului de dezastre și a căldurii extreme în Europa. Pe măsură ce temperaturile globale cresc, frecvența, severitatea și intensitatea precipitațiilor extreme se majorează, provocând inundații, valuri de căldură mortale, secete care distrug recoltele și condiții care permit răspândirea cu ușurință a incendiilor de vegetație.
5. Dezastrele climatice nu numai că reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru viețile europenilor, ci au ca rezultat și costuri semnificative de recuperare și pierderi economice. Raportul notează că acest lucru va reduce potențialul de investiții în reziliența și securitatea națională și europenă.
6. Politicile ecologice vor provoca tensiuni, deoarece prețurile carbonului – baza eforturilor UE în domeniul climei – afectează în mod disproporționat gospodăriile mai sărace.
„În Germania și Europa, costurile de decarbonizare și distribuția lor (percepută) inechitabilă, creează spațiu pentru campanii de populism, extremism de dreapta și stânga și de dezinformare”, avertizează autorii, cerând guvernelor europene să se asigure că eforturile de combatere a schimbărilor climatice sunt „responsabile din punct de vedere social”.
Președintele BND, Bruno Kahl, a numit schimbările climatice una dintre cele cinci amenințări principale cu care se confruntă Germania, alături de agresiunea Rusiei, ambițiile geopolitice ale Chinei, amenințările cibernetice și terorismul internațional. Potrivit ministrului german de externe Annalena Bärbock, criza climatică este „cea mai mare provocare de securitate a timpurilor noastre”.
Autorii raportului recunosc că, în ciuda riscurilor pentru unitatea europeană, continentul este mai pregătit să facă față consecințelor negative decât țările mai sărace din alte regiuni. Dar șocurile din alte țări vor avea efecte replici asupra securității europene.
Eșecurile recoltelor și secetele, precum și alte dezastre naturale care distrug recoltele, vor face ca mai mulți oameni din lume să sufere de foame. Acest lucru va agrava conflictele și deplasările și va crește prețurile alimentelor în Europa. Creșterea deficitului de apă poate provoca, de asemenea, conflicte în interiorul unui stat și între țări. Raportul prezintă o imagine sumbră a viitorului.
De asemenea, conflictele vor amenința lanțurile globale de aprovizionare și vor crește nevoia de ajutor european. Acest lucru, la rândul său, va crea un stres suplimentar asupra bugetului și economiei de stat, care „ar putea provoca tensiuni la nivel politic intern” în UE, spun autorii raportului.
Schimbările climatice vor crește migrația, deoarece căldura și umiditatea extreme împing oamenii să caute climate mai temperate.
„Acest lucru se aplică Germaniei și altor țări ale Uniunii Europene”, notează raportul.