Încălzirea climei și urbanizarea contribuie la invazia șobolanilor

Orașele sunt copleșite de un val de rozătoare, iar oamenii de știință atribuie acest lucru schimbărilor climatice și urbanizării active. Studiul, publicat în Science Advances, a analizat date din 16 zone metropolitane din întreaga lume și a constatat o tendință alarmantă: în 11 dintre ele, plângerile referitoare la șobolani au crescut brusc.

Lider la acest capitol a fost Washington, unde creșterea numărului de apeluri a fost de trei ori mai mare decât în Boston și cu 50% mai mare decât New York. De asemenea, în top au fost San Francisco, Toronto și Amsterdam. În același timp, New Orleans, Louisville și Tokyo au înregistrat scăderi.

Motivul principal este încălzirea: iernile mai blânde permit șobolanilor să se înmulțească mai des. Femela este capabilă să aibă urmași în fiecare lună, crescând exponențial populația. Urbanizarea și densitatea populației nu fac decât să înrăutățească situația: șobolanii se hrănesc cu deșeuri, trăiesc în apropierea oamenilor și devin din ce în ce mai rezistenți la metodele tradiționale de control.

Cu toate acestea, există și exemple pozitive. În New Orleans, de exemplu, autoritățile se concentrează pe prevenire: desfășurarea de programe educaționale și schimbarea infrastructurii. New York a început deja tranziția către containere rezistente la rozătoare.

Este imposibil să scapi complet de șobolani, dar un management bun poate reduce numărul acestora. Experții avertizează că, cu cât clădirea este mai caldă și mai densă, cu atât șansele de supraviețuire ale șobolanilor sunt mai mari.