Norvegia ar putea deveni prima țară din lume în care mașinile care funcționează cu benzină și motorină vor fi complet forțate să iasă de pe piață.
În ciuda rezervelor semnificative de petrol și gaze, Norvegia a fost mult timp considerată lider mondial în implementarea vehiculelor cu energie nouă (NEV). Ponderea vehiculelor electrice în totalul vânzărilor de mașini noi în această țară a crescut de la mai puțin de 1% în 2010 la 88,9% în 2024, iar această tendință nu dă semne de scădere, scrie CNBC.
Peste 96% dintre mașinile noi vândute în țară în primele săptămâni ale acestui an au fost electrice, arată datele publicate de Autoritatea pentru Drumurile Publice din Norvegia.
Aceste rezultate aduc Norvegia mai aproape de o tranziție completă la NEV și de atingerea unui obiectiv stabilit pentru prima dată de legislatorii țării în 2017.
Ministrul adjunct al transporturilor norvegian Cecilia Knibe Kroglund a remarcat că politicile consecvente care vizează sprijinirea răspândirii vehiculelor electrice au jucat un rol decisiv în tranziția la noi tehnologii, în timp ce alte țări au ales să se concentreze pe introducerea de măsuri de interzicere a utilizării motoarelor cu ardere internă.
În Norvegia, mașinile electrice sunt scutite de TVA, beneficiază de scutiri de taxe rutiere și de parcare și au acces la benzi de transport public dedicate. În plus, guvernul țării a investit masiv în dezvoltarea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice.
Kroglund numește aceste schimbări „noua normalitate” pentru țara de 5,5 milioane.
„Transportul este o parte importantă a găsirii de soluții care au un impact mai mic asupra schimbărilor climatice”, a spus ea pentru CNBC.
Ea a subliniat, de asemenea, importanța transferului succesului obținut în răspândirea NEV-urilor ușoare către alte segmente de transport.
Potrivit lui Koglund, Norvegia intenționează să înlocuiască complet autobuzele urbane cu unele electrice în 2025 și să crească ponderea vehiculelor electrice grele la 75% până la sfârșitul deceniului.