În ultimii 40 de ani, rata de încălzire a oceanelor a crescut de peste patru ori. Temperaturile oceanelor au crescut cu aproximativ 0,06 grade Celsius pe deceniu (la sfârșitul anilor 1980), iar acum cresc cu 0,27 grade Celsius pe parcursul a 10 ani, scrie Phys.
Studiul, publicat pe 28 ianuarie 2025, în jurnalul Environmental Research Letters, explică de ce 2023 și începutul anului 2024 au fost marcate de temperaturi oceanice fără precedent.
Autorul principal al studiului de la Universitatea din Reading, profesorul Chris Merchant, a menționat: „Dacă te gândești la oceane ca la o cadă de apă, în anii 1980 robinetul fierbinte a fost deschis foarte slab, încălzind apa doar cu o fracțiune grade pe deceniu. Dar acum robinetul fierbinte este deschis mult mai mult.” iar încălzirea s-a accelerat semnificativ. Pentru a încetini acest proces, trebuie să începem să închidem robinetul fierbinte – reducerea emisiilor globale de carbon și trecerea către neutralitatea carbonului”.
Se spune că această încălzire accelerată a oceanelor se datorează dezechilibrului energetic în creștere al Pământului. Planeta noastră absoarbe mai multă energie de la Soare decât se întoarce înapoi în spațiu.
Acest dezechilibru aproape s-a dublat din 2010, în parte din cauza creșterii concentrațiilor de gaze cu efect de seră și scăderii luminii solare reflectate de Pământ. Temperaturile oceanelor globale au atins niveluri record pentru 450 de zile consecutive în 2023 și începutul lui 2024.
O parte din această căldură s-a datorat El Niño, un fenomen de încălzire care se produce în mod natural în Oceanul Pacific.
Descoperirile studiului sugerează că nivelul general de încălzire globală a oceanelor observat în ultimele decenii ar putea să nu fie un indicator precis al schimbărilor viitoare. Este probabil ca creșterea temperaturilor oceanelor înregistrată în ultimii 40 de ani să fie depășită în următorii 20 de ani.