Un studiu pe termen lung dezvăluie misterul din spatele dispariției albinelor din cauza utilizării îngrășămintelor

Un studiu de aproape 150 de ani a demonstrat că utilizarea intensivă a îngrășămintelor pe pășunile agricole reduce semnificativ biodiversitatea, scrie The Guardian.

Oamenii de știință de la Universitatea Sussex și de la Centrul de Cercetare Rothamsted din Marea Britanie au descoperit că aplicarea îngrășămintelor cu azot, potasiu și fosfor înjumătățește numărul de insecte polenizatoare și reduce numărul de flori de luncă de cinci ori.

Constatările cheie ale studiului:

  • Florile expuse riscului: în zonele cu cel mai mare nivel de îngrășământ, florile practic dispar pe măsură ce sunt înlocuite cu ierburi cu creștere rapidă. Acest lucru reduce hrana disponibilă pentru insecte.
  • Pierderea habitatului polenizatorului: albinele, fluturii și alte insecte scad cu 50% sau mai mult, în special în zonele fertilizate cu azot. Spre comparație, pe terenurile nefertilizate erau de 9 ori mai multe albine.
  • Randament vs. Biodiversitate: Fertilitatea ridicată a solului din îngrășăminte permite mai multe ierburi furajere, dar reduce diversitatea plantelor și animalelor.

Regatul Unit și-a pierdut 97% din pajiștile cu flori sălbatice din anii 1930, un proces exacerbat de utilizarea grea de îngrășăminte. Astăzi, doar 1-2% din pajiști rămân habitat bogat în specii.

Fermierii se confruntă cu o dilemă: reducerea nivelului de îngrășăminte ajută la refacerea ecosistemelor, dar reduce randamentul pășunilor. „Intensitatea scăzută a producției agricole deschide oportunități de a crea peisaje multifuncționale”, a spus cercetătorul principal, Dr. Nicholas Balfour.

Cercetătorii subliniază necesitatea sprijinului financiar pentru fermieri cu scopul de a le permite să treacă la metode de agricultură mai puțin intensive. Astfel de schimbări vor ajuta la conservarea polenizatorilor, la îmbunătățirea sănătății solului, la îmbunătățirea calității aerului și la creșterea rezistenței ecosistemelor la condițiile meteorologice extreme.

Datele pe termen lung (din 1856) au permis oamenilor de știință să înțeleagă mai bine efectele utilizării îngrășămintelor. În mod obișnuit, astfel de studii durează câțiva ani, dar acest experiment unic a arătat impactul îngrășămintelor asupra biodiversității pe o perspectivă de peste un secol și jumătate.

Această cercetare ajută la formarea unor strategii mai durabile de utilizare a terenurilor pentru a păstra polenizatorii, biodiversitatea și ecosistemele naturale pentru generațiile viitoare.