Mineritul criptovalutei pare a fi un proces relativ simplu, dar necesită sarcini uriașe prntru rețelele de calculatoare, care generează costuri imense de energie și creează o povară semnificativă asupra naturii mondiale.
Noile estimări pe care oamenii de știință americani le citează într-un articol publicat în revista Nature Sustainability demonstrează că, pe baza unității de venit primite în urma mineritului bitcoinului sau altor criptovalute se consumă mai multă energie în comparație cu mineritul tradițional al resurselor minerale.
Spre deosebire de banii convenționali, oricine poate „elibera” o cantitate suplimentară de criptovalută, cum ar fi bitcoin sau eter. Pentru a face acest lucru, este suficient să se dezvolte anumite capacități ale computerului, care, după efectuarea calculelor criptografice corespunzătoare, vor genera un anumit venit. Pentru a proteja sistemul de emisii excesive și de inflație, aceste calcule sunt formate astfel încât, în timp, complexitatea lor va crește rapid, necesitând tot mai multă performanță de calcul.
La prima vedere, această activitate poate părea relativ sigură pentru mediul înconjurător. Spre deosebire de unele cariere și mine, unde se efectuează exploatarea directă a unor resurse valoroase, mineritul criptovalutei pare să reprezinte un zgomot liniștit a unui complet de servere. Cu toate acestea, în spatele acestei tăceri, distrugerea mediului este chiar mai rapidă. Max Krause și Thabet Tolaymat au estimat cantitatea de energie consumată de rețelele miniere pentru cele mai mari criptovalute – Bitcoin, Ethereum, Litecoin și Monero.
Astfel, numai în rețeaua Bitcoin se efectuează aproximativ 50 quintilioane de operații pe secundă. Pe baza fiecărui dolar american câștigat, astfel de calcule necesită 17 MJ de energie – după cum afirmă Tolaymat și Krause, de două-trei ori mai mult decât în cazul extragerii metalelor, ca spre exemlu: aur, platină sau metale rare. Costurile de energie pentru alte criptovalute sunt estimate de oamenii de știință la 7 MJ petru un dolar generat (pentru Ethereum și Litecoin) și 14 MJ (pentru Monero). Singura resursă care necesită mai multă energie în comparație cu acest nivel este aluminiul, a cărui electroliză din minereu consumă foarte mari cantități de energie electrică.
Oricum, în anul 2018, rețeaua Bitcoin a consumat mai multă electricitate decât o țară dezvoltată precum Danemarca – aproximativ 30,1 miliarde KWh. Timp de doi ani, din iunie 2016 până în iunie 2018, criptovalutele au dus la eliberarea în atmosferă a încă 16,5 milioane de tone de dioxid de carbon. „Cred că în cinci ani veți putea să cumpărați ceva pe Amazon sau să comandați o băutură la o cafenea, achtând cu criptovaluta”, adaugă Max Krause. „Dar vreau ca oamenii să conștientizeze valoarea reală a acestor noi tehnologii”.
Din punct de vedere al valorii obținute, mineritul criptovalutelor necesită mai multă energie decât extracția metalelor neferoase și a elementelor rare / © Krause & Tolaymat, 2018