Papa Francisc a prezentat planurile pentru o tranziție energetică către surse regenerabile în mesajul său din iunie „Brother Sun”. Pontiful a promis că energia solară va acoperi în curând toate nevoile energetice ale Vaticanului.
Vaticanul a început să implementeze „proiectul său verde” și planurile Papei de a trece la surse de energie regenerabilă. Panouri solare au fost instalate pe acoperișul unui muzeu local. Chiar și cu această ocazie a avut loc o ceremonie solemnă.
Compania italiană ACEA a produs acoperișul fotovoltaic peste intrarea în Curtea Corazze în doar șase luni.
„Cel mai dificil este să găsești un loc unde să instalezi infrastructura fotovoltaică și să o integrezi în zonele deja construite”, explică șeful ACEA Barbara Marinali.
Papa Francisc și-a subliniat dorința de a conecta Vaticanul la energia solară într-o scrisoare din iunie intitulată „Frate Soare”. În ea, el a spus că vor fi instalate panouri solare pe un site deținut de Vatican în afara Romei, iar energia generată din acestea ar putea acoperi toate nevoile de energie ale orașului-stat.
„Este necesar să trecem la un model de dezvoltare durabilă, care implică reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă și vizează neutralitatea climatică”, a menționat pontiful.
„Omenirea are mijloacele tehnologice pentru a face față acestei transformări de mediu și consecințelor ei dezastruoase etice, sociale, economice și politice, iar energia solară joacă un rol fundamental printre aceste soluții.”
Papa Francisc și-a prezentat poziția cu privire la criza climatică încă din 2015, vorbind despre necesitatea „reînnoirii dialogului” despre „viitorul planetei”.
„Există un consens științific puternic care indică o încălzire alarmantă a climei. În ultimele decenii, aceasta a fost însoțită de o creștere constantă a nivelului mării și de o creștere a numărului de evenimente meteorologice extreme”, a scris Papa în mai 2015.
În iulie 2022, Vaticanul a aderat la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice, un acord între țări care vizează combaterea „interferenței periculoase provocate de om în funcționarea sistemului climatic”.
Vaticanul, împreună cu Albania, Bhutan, Nepal, Paraguay, Islanda, Etiopia și Republica Democrată Congo, s-au angajat să genereze 100% din energie electrică din surse regenerabile.
„Există angajamente pe care statul Vaticanului și le-a asumat la nivel global. Nu numai că le îndeplinim, ci și devenim un exemplu pentru alți actori internaționali. Raportăm despre acest lucru și la COP-29 la nivel internațional. Am indicat obiective pentru 2030, pe care îl realizăm”, a declarat Salvatore Farina, purtător de cuvânt al administrației Sfântului Scaun.