În perioada 19 – 21 noiembrie, la Viena, se desfășoară prima ediție a summitului Societății Civile din cadrul Platformei Parteneriatului Estic (PaE), înainte de cel de-al 7-lea Summit al PaE, continuând tradiția Asambleei anuale. Evenimentul a reunit peste 250 de reprezentanți ai organizațiilor societății civile și decidenți din cadrul PaE și UE, pentru a discuta despre viitorul cooperării multilaterale în cadrul PaE și rolul societății civile în acest proces.
În cadrul întâlnirii, delegații celor șase țări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, participă la sesiuni de raportare, făcând schimb de opinii cu părțile interesate din UE. Totodată, reuniunea reprezintă o oportunitate pentru consolidarea rețelei de societăți civile din regiune și pentru întărirea cooperării cu actorii internaționali și instituțiile europene.
Unul dintre reperele de bază ale întâlnirii de astăzi a fost analiza progreselor în elaborarea documentelor politice ale Grupului de lucru 3, care abordează teme precum protecția mediului în fața schimbărilor climatice și asigurarea securității energetice în regiunile PaE. Participanții au discutat, de asemenea, despre provocările cu care se confruntă societatea civilă din diferite state ale regiunii, în special din Azerbaidjan, Belarus și Georgia, unde regimurile autoritare au impus restricții semnificative asupra activității organizațiilor neguvernamentale și au limitat libertatea de exprimare.
Anna Cazacu, expert programe de drept în cadrul A.O. EcoContact, a vorbit despre importanța rolului societății civile în implementarea politicilor de mediu, schimbări climatice și securitate energetică. ”Societatea civilă din Moldova contribuie activ la monitorizarea reformelor și susține autoritățile în domenii precum protecția mediului și integrarea europeană. Cu toate acestea, organizațiile se confruntă cu provocări, în special cele locale, a căror număr s-a redus îngrijorător, din cauza lipsei de finanțare”, a punctat dra Cazacu. În contextul politicii post-2025 a Parteneriatului Estic, experta a recomandat măsuri pentru consolidarea capacităților instituționale, armonizarea legislației cu acquis-ul UE și promovarea diversificării surselor de energie. De asemenea, a fost accentuată importanța implicării societății civile în procesele de decizie pentru a asigura transparența și eficiența în implementarea politicilor de mediu.
Programul reuniunii se desfășoară până pe 21 noiembrie, când delegații vor vota asupra rezoluției finale, care va reflecta concluziile și recomandările privind politicile de mediu și schimbările climatice, cu scopul de a le integra în strategiile viitoare ale Parteneriatului Estic.
Sursa: ecocontact.md