Există o șansă estimată de 50% ca, în decurs de șase ani, temperaturile globale să crească cu peste 1,5°C peste media preindustrială. Arderea combustibililor fosili precum cărbunele, petrolul și gazele naturale a crescut emisiile de CO2 cu aproximativ 0,8% până la un record de 37,4 miliarde de tone metrice în 2024, a constatat studiul Global Carbon Budget.
Acest lucru amenință obiectivul cheie de limitare a încălzirii globale stabilit de Acordul de la Paris din 2015, potrivit unui raport anual care urmărește emisiile.
De asemenea, se observă că emisiile provenite din utilizarea combustibililor fosili au crescut în medie în ultimul deceniu, în timp ce emisiile rezultate din schimbările în utilizarea terenurilor, cum ar fi defrișările, au scăzut. Se preconizează că ambii indicatori vor crește în acest an din cauza secetei, care a agravat incendiile din țări precum Brazilia și Canada. De-a lungul timpului, crearea de păduri noi și refacerea celor vechi au compensat aproximativ jumătate din emisiile rezultate din defrișări.
Glen Peters, membru senior la Centrul de Studii Internaționale, estimează că există acum o șansă de 50% ca temperaturile globale să crească cu peste 1,5°C peste media preindustrială în decurs de șase ani, relatează Bloomberg.