Un studiu recent publicat în revista Environmental Science and Technology a arătat că potențialele pericole pentru mediu ale biofibrelor pot fi chiar mai mari decât cele ale materialelor plastice tradiționale.
Studiul, condus de Lloyd Russell de la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie, s-a concentrat pe efectele fibrelor de poliester și a două tipuri de biofibre – viscoză și lyocell – asupra râmelor, care sunt vitale pentru ecosisteme și sănătatea solului.
În zilele noastre, materialele pe bază bio, cum ar fi viscoza și lyocell, sunt promovate ca înlocuitori mai ecologici pentru materiale plastice și sunt utilizate în mod activ în producția de textile, șervețele umede și produse de igienă. Cu toate acestea, microfibrele din aceste materiale intră în mediul înconjurător prin scurgerea rufelor, îngrășămintele cu nămol de epurare sau uzura naturală. În ciuda creșterii producției de biomateriale, au existat puține cercetări cu privire la impactul acestora asupra ecosistemelor, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul ecologiștilor și oamenilor de știință.
În experiment, oamenii de știință au adăugat în sol concentrații mari de diferite fibre. Rezultatele au arătat că 30% dintre râme au murit sub expunerea la poliester în decurs de 72 de ore. Cu toate acestea, expunerea la biofibre s-a dovedit a fi mai periculoasă: rata mortalității viermilor în contact cu lyocell a ajuns la 60%, iar cu viscoză – 80%.
Un al doilea experiment cu concentrații mai mici și mai realiste a arătat că râmele expuse la fibre aveau funcția de reproducere redusă. Contactul cu lyocell a dus la scăderea creșterii viermilor și creșterea activității în sol, ceea ce poate indica și condiții stresante pentru organism.
Cercetătorii afirmă că datele din experiment subliniază importanța evaluării noilor materiale propuse ca alternative la plasticele tradiționale înainte ca acestea să fie comercializate pe scară largă. Acest proiect, susținut de inițiativa BIO-PLASTIC-RISK și condus de Universitatea din Plymouth și Universitatea din Bath, arată că chiar și biomaterialele comercializate ca „verzi” pot avea efecte adverse asupra organismelor din sol, cum ar fi râmele.
Dr. Winnie Courtne-Jones, coautor al studiului și lector la Universitatea Bangor, a remarcat că peste 320.000 de tone de biomateriale au fost produse în 2022. Cu toate acestea, în ciuda producției pe scară largă, impactul asupra mediului al biofibrelor nu a fost suficient cercetat, iar noul studiu evidențiază necesitatea de a colecta mai multe date.
Studiul a fost publicat înaintea unei reuniuni cheie a Națiunilor Unite din Busan, Coreea de Sud, unde liderii mondiali vor discuta despre un posibil Compact Global Plastics. Profesorul Richard Thompson, autorul studiului și șeful Centrului Internațional de Cercetare pentru Litere Marine de la Universitatea din Plymouth, a spus că combaterea cu succes a plasticului necesită reducerea producției și utilizării acestuia, precum și testarea riguroasă a materialelor alternative propuse în condiții reale pentru a evita consecințele nedorite asupra naturii.
Profesorul a subliniat că datele științifice joacă un rol critic în dezvoltarea de soluții durabile la problema poluării cu plastic și vor ajuta la evitarea efectelor imprevizibile asupra ecosistemelor.