Un student a creat un material fabricat din cartofi asemănător cu plasticul

Organizatorii concursului internațional pentru studenți „Premiul James Dyson” au remarcat proiectul unui participant din Suedia care studiază la Universitatea Lund.

Pontus Tukvist a inventat un material fabricat din cartofi asemănător cu plasticul. Invenția a ajuns deja la finalul competiției. Se consideră că plasticul fabricat din cartofi poate fi utilizat în aceleași scopuri ca și cel convențional – de exemplu, poate fi făcută o furculiță de unică folosință sau un pai pentru băutură.

În componența „Potato Plastic” nu intră nimic altceva decât apă și amidon, spre deosebire de plasticul convențional, se descompune în doar două luni. Câștigătorul concursului va primi un premiu de 30 de mii de lire sterline. Deșeurile din plastic reprezintă o problemă semnificativă pentru mediu, adesea acest lucru este cel mai evident în cazul animalelor marine. De exemplu, în luna aprilie a acestui an, atenția specialiștilor a fost atrasă de o meduză din specia Pelagia noctiluca, în sistemului ei digestiv a fost găsit un fragment dintr-un ambalaj de pachete de țigări.

Cu asemenea meduze se hrănește tonul și alte specii de pești marini care mai târziu pot ajunge pe masa fiecărui din noi, adică deșeurile din plastic amenință toate componentele lanțului alimentar. În plus, în cazul unei persoane, sursa „principală” de plastic nu ar putea fi nici chiar mâncarea în sine, ci praful acumulat pe ea – potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Heriot Watt din Edinburgh, în cel puțin 20 de minute, aproximativ 14 particule de plastic de diverse dimensiuni pot pătrunde în hrană odată cu praful.

Problema creșterii cantității de deșeuri din oceanele lumii este o problemă tot mai acută și există unele dovezi că acest lucru este mai mult decât elocvent. De exemplu, în urmă cu șase luni, oamenii de știință au descoperit că așa-numita „pată de gunoi”, care se deplasează lent între Japonia și statul american California, conține 352 milioane de tone de gunoi. În luna mai a anului trecut, cercetătorii australieni au descoperit pe o insulă relativ mică și considerată „neatinsă de civilizație” din Oceanul Pacific, 38 de milioane de articole din plastic, cântărind aproximativ 18 tone.