Lucrările la invenție au durat 15 ani. Oamenii de știință spanioli de la Universitatea Complutense din Madrid au finalizat lucrările la o celulă solară inovatoare care are potențialul de a atinge o eficiență record de conversie a energiei solare de până la 60%, scrie BuildingTECH.
Aceasta este prima celulă solară din lume cu bandă intermediară. Este fabricat din fosfură de galiu și titan. Majoritatea panourilor solare moderne se bazează pe celule de siliciu. Dar problema este că au eficacitate limitată. Valoarea sa teoretică maximă este de 33,7%. Aceasta înseamnă că, chiar și în condiții ideale, mai mult de două treimi din energia din lumina soarelui rămâne nefolosită.
Cercetătorii intenționează să creeze un prototip de panou solar și să confirme predicțiile teoretice în practică. În plus, echipa se va concentra pe îmbunătățiri suplimentare ale designului celulei și optimizării performanței, în timp ce explorează diferite abordări pentru rezolvarea problemelor tehnice rămase. Astfel, munca oamenilor de știință spanioli deschide noi orizonturi în domeniul energiei solare și apropie omenirea de surse de energie mai eficiente și durabile.