Aricii de acum înainte sunt incluși pe lista „stării apropiate de vulnerabilitate” din Cartea Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii – în ultimii zece ani numărul animalelor a scăzut cu o treime, scrie The Guardian.
Se menționează că populația acestor animale a avut de suferit din cauza accidentelor auto și a grădinilor neamenajate. În plus, aricii sunt afectați negativ de utilizarea pesticidelor, de care abuzează cel mai adesea fermierii și grădinarii. Substanțele chimice distrug insectele cu care se hrănesc animalele și devin o sursă de otrăvire.
Abi Gazzard de la Nature Conservation Union consideră că totul indică o tendință descendentă a populației de arici:„Evaluarea Listei Roșii subliniază, de asemenea, incertitudinea datelor, de exemplu, aria de răspândire a speciei nu este pe deplin cunoscută și există puține informații privind populația. Avem încă o șansă de a stopa declinul ariciului din Europa de Vest.”
Societatea pentru Protecția Mamiferelor îi îndeamnă pe oameni să aibă grijă de arici, creând în grădini condiții favorabile pentru viața sălbatică. Aceasta include, de exemplu, mici găuri care ar trebui lăsate în garduri pentru a permite ariciului să se deplaseze liber între parcele. De asemenea, este necesar să nu se mai utilizeze pesticide și să se creeze un fel de adăposturi sau case speciale pentru arici.
Potrivit publicației, în Marea Britanie fiecare a patra specie de mamifere este amenințată cu dispariția, numărul multor specii este în scădere. Potrivit ecologiștilor, acest lucru nu va fi o surpriză pentru majoritatea oamenilor care sunt indiferenți la dispariția anumitor animale. De exemplu, dacă vorbim despre arici, mulți oameni afirmă pur și simplu că „nu-i mai poți vedea”. Apărătorii animalelor speră să poată revigora populația înainte ca aricii să rămână pur și simplu o amintire îndepărtată din copilărie.
În plus față de arici, păsările de țărm sunt amenințate – în Marea Britanie, patru specii de limicole au fost reclasificate drept „amenințări majore”. Acestea sunt păsări migratoare care vin în țară iarna din climate mai reci, se odihnesc și se hrănesc pe coastă. Printre acestea se numără Emberiza cineracea , al cărei număr a scăzut cu peste 30 % la nivel mondial de la sfârșitul anilor 1990. Statutul său a trecut de la „cel mai puțin amenințat” la „vulnerabil”.
De asemenea, mierlele se află acum în categoria „aproape amenințate”, iar Calidris ferruginea au scăzut cu mai mult de 30 % de la sfârșitul anilor 2000 – acum sunt considerați „vulnerabili”. Printre principalele amenințări la adresa păsărilor se numără poluarea, dezvoltarea și schimbările climatice care determină creșterea nivelului mării, eroziunea și riscul de inundații.
Lista roșie a evaluat, de asemenea, pentru prima dată, speciile de copaci din lume. S-a constatat că 38% dintre acestea sunt pe cale de dispariție, 16 425 din cele 47 282 de specii evaluate fiind în pericol. Amenințarea este deosebit de mare pe insule din cauza defrișărilor pentru construcții și agricultură, precum și a invaziilor, dăunătorilor și bolilor.