STUDIU: Urșii polari rămân cu răni groaznice pe labe din cauza schimbărilor climatice din Arctica

Este pentru prima dată când oamenii de știință au reușit să detecteze astfel de leziuni la animale.În cele mai grave cazuri, urșii sunt chinuiți de bile de gheață de mărimea unei farfurii, înfipte în labele lor. Sub influența acestor bile de gheață, pernuțele labelor sunt acoperite cu tăieturi adânci și sângerânde.

Bilele de gheață s-au format din cauza zăpezii topite de pe labe – ele asigură aderența de care au nevoie urșii polari pentru a merge pe suprafețe alunecoase. Cercetătorii sugerează că „zăpada” s-a acumulat pe pernuțele de la labe și apoi a înghețat pentru a forma bucăți de gheață de 30 de centimetri.

Cercetătorii notează că aproximativ unul din patru urși din populațiile din nordul Groenlandei a suferit răni legate de înghețarea labei. Cu această problemă se confruntă mai ales masculii adulți, care parcurg distanțe considerabile și au o greutate mare.

Cercetătorii au studiat urșii polari din populațiile din estul Groenlandei și din bazinul Kane între 2012 și 2022. Treizeci și unu din cei 61 de urși aveau răni, ulcerații ale pielii, căderea părului sau gheață pe labe. Potrivit studiului, 73% dintre urșii masculi adulți din această populație au fost afectați între 2012 și 2013.

Cercetătorii au făcut mai multe sugestii cu privire la proveniența unor răni atât de grave. Înghețarea labei și rupterea pernuțelor labei pot fi legate de creșterea temperaturilor în Arctica. În timpul perioadelor calde există zăpadă umedă, iar când se face mai frig, apar cicluri de îngheț-dezgheț. Acesta este motivul pentru care apare gheața fragilă, pe care urșii polari își taie labele.