Studiu: Plantele invazive sunt un factor major în infestarea globală cu insecte

Condusă de Dr. Cleo Bertelsmeyer de la Universitatea din Lausanne, o echipă internațională de oameni de știință a descoperit că plantele invazive creează noi nișe ecologice pentru insecte, facilitându-le reproducerea și distribuția.

Un studiu publicat în revista BioScience a constatat că plantele invazive, mai degrabă decât comerțul internațional sau migrația, așa cum se credea anterior, sunt un factor major în invaziile globale de insecte.

Atunci când plantele invasive  prind rădăcini în regiuni noi, nu numai că atrag insectele erbivore din habitatele lor native, dar contribuie și la creșterea populațiilor de prădători și parazitoizi. Acest lucru duce la ceea ce se numește „colapsul invaziei”, în care plantele și insectele se consolidează reciproc, creând consecințe ecologice în cascadă.

Studiul a constatat că bogăția globală a plantelor non-native este mai strâns legată de infestarea cu insecte decât de factori precum comerțul global sau presiunea propagării. Această constatare a fost susținută de analize macroecologice care au demonstrat că numărul de plante invazive este direct corelat cu numărul de insecte invazive.

Aceste constatări au implicații importante pentru biosecuritate și gestionarea speciilor invazive. Oamenii de știință subliniază că, în loc să se concentreze doar pe prevenirea noilor infestări cu insecte, este necesar să se controleze mai activ răspândirea plantelor invazive. Acest lucru nu numai că va reduce impactul negativ al acestora, dar va preveni și migrarea insectelor asociate în ecosistemele locale.