Atelier de lucru dedicat îmbunătățirii competențelor pentru managementul ariilor protejate din Republica Moldova

În perioada 15-17 octombrie 2024, AO EcoContact, în parteneriat cu Fundația Propark din România și AO Societatea Ecologică „BIOTICA”, au desfășurat un atelier de lucru cu tema „Identificarea competențelor necesare pentru practicienii din ariile protejate din Republica Moldova și a unor standarde de management în contextul schimbărilor climatice”. Acest eveniment inovator vine ca o continuare a discuțiilor din luna iunie, având ca scop principal îmbunătățirea managementului ariilor protejate în țara noastră.

La instruire au participat reprezentanți ai ariilor protejate: Rezervația Naturală ”Pădurea Domnească”, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, Rezervația Naturală „Codrii”, Rezervația Naturală ”Prutul de Jos”,  precum și reprezentanți ai autorităților publice centrale și întreprinderilor silvice din Moldova, inclusiv ai instituțiilor de cercetare, colaborarea interinstituțională fiind esențială pentru asigurarea unei gestionări eficiente și adaptabilă a resurselor naturale.

Pe parcursul a trei zile, participanții au avut oportunitatea să stabilească contextul de management eficient pentru ariile protejate din Republica Moldova, să analizeze și să agreeze asupra acelor competențe care sunt necesare practicienilor din țară. De asemenea, au fost propuse mai multe moduri eficace de utilizare a registrului de competențe pentru practicienii din arii protejate, fiind explicate necesitățile de adaptarea a managementului ariilor protejate în contextul schimbărilor climatice. Un accent aparte a fost pus pe identificarea nevoilor specifice ale ariilor protejate pentru a fi reziliente în fața schimbărilor climatice. În context, reprezentanților ariilor protejate le-au fost oferite recomandări pentru planificarea strategică.

Erika Stanciu, director Conservare, Fundația Propark, Romania: ”Provocările pe care schimbările climatice le reprezintă pentru orice formă de viață, pentru noi, pentru Natură, sunt greu de gestionat. Acum este mai important ca oricând să ne facem planuri de management adaptabile și să avem profesioniști competenți pentru a ne asigura că facem tot posibilul să conservăm patrimoniul natural și contribuim, noi cei din conservarea naturii, la dezvoltarea responsabilă a comunităților noastre.”

Alexandrov Elisaveta, consultant superior, Direcția politici în domeniul conservării naturii și biosecurității, Ministerul Mediului (participant): ”Acest atelier de lucru este foarte important și util pentru îmbunătățirea managementului ariilor protejate în contextul schimbărilor climatice, reieșind din experiența și recomandările acordate și prezentate de către colegii din România, precum elaborarea unui plan de management al unei arii protejate, înțelegerea importanței utilizării mai precise și mai simplificate a competențelor în acest domeniu, cât și a unor posibile metode de adaptare la aceste schimbări climatice.

Ala Donica, dr., cercetător științific coordonator “Ecosisteme naturale și antropizate”, Institutul de Ecologie si Geografie a Universității de Stat din Moldova (participant): ”Prin ariile naturale protejate, în cea mai mare parte, sunt conservate și protejate biotopul și biocenoza dintr-un spațiu natural, delimitat geografic, însă o buna guvernare a acestui spațiu, este un proces mult mai complex, care necesita o foarte bună coordonare/armonizare între activitățile specifice de conservare și cele legate de utilizarea durabilă a resurselor naturale, a valorilor socio-culturale din interiorul și chiar din jurul ariei protejate.”

Viorica Paladi, Șefă secție în agricultură și silvicultură (știință), Rezervația Naturală Prutul de Jos (participant): ”Schimbările climatice, din păcate, sunt tot mai accentuate și simțite în ultimii ani. Noi, cei ce activăm într-o arie naturală protejată, în cazul nostru umedă, cel mai bine resimțim acest fapt. Uneori suntem puși în situația în care nu știm cum să acționăm și ce măsuri corecte să întreprindem pentru a menține aceste zone sălbatice. De asemenea, vreau să accentuez importanța cunoașterii utilizării și abordării unui management corect în contextul schimbărilor climatice atât în interiorul ariei naturale, cât și în zonele adiacente acestora.

Evenimentul este parte integrantă a Proiectului „Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor”, finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și implementat de AO Societatea Ecologică „Biotica” și AO EcoContact.

Sursa:ecocontact.md