STUDIU: Populațiile de animale sălbatice au scăzut catastrofal în ultimii 50 de ani

În ultimii 50 de ani, populațiile de animale sălbatice de pe Pământ au scăzut „catastrofal” cu o medie de 73%. Acest lucru se afirmă într-o nouă analiză publicată de World Wildlife Fund (WWF), relatează The Washington Post.

Se menționează că WWF și Societatea Zoologică din Londra urmăresc 5495 de specii de amfibieni, păsări, pești, mamifere și reptile din întreaga lume folosind baza de date Living Planet Index, care arată cât de mult le distruge activitatea umană. Potrivit noului raport, între 1970 și 2020, populațiile speciilor de apă dulce au scăzut în medie cu 85 %, ale speciilor terestre cu 69 % și ale speciilor marine cu 56 %.

„Acest lucru ne spune cu adevărat că țesătura naturii se dezintegrează”, a declarat Rebecca Shaw, cercetător științific șef al WWF.

Scăderea globală a populațiilor acestor animale este susceptibilă de a avea un efect în cascadă, a spus ea.

„Populațiile de vertebrate mențin sănătatea ecosistemelor și serviciile pe care le primim de la acestea, cum ar fi o climă stabilă, apă abundentă și curată, soluri sănătoase pentru cultivarea alimentelor, pescuit productiv care furnizează proteine pentru oameni. Dacă asistăm la aceste scăderi ale populațiilor de vertebrate în întreaga lume, atunci, în timp, vom avea probleme în menținerea și susținerea sănătății și bunăstării umane”, a explicat Shaw.

WP a subliniat că America Latină și Caraibe au înregistrat cel mai mare declin, cu o medie de 95 %, urmate de Africa (76 %), Asia și Pacific (60 %).

În același timp, raportul a afirmat că acest lucru se datorează în parte faptului că în Europa, Asia Centrală și America de Nord, unde populațiile de animale au scăzut cu peste o treime, oamenii care trăiesc acolo au distrus deja natura pe scară largă înainte de 1970.

Analiza a adăugat că distrugerea și pierderea habitatelor este cauzată de producția alimentară, precum și de defrișarea pădurilor tropicale pentru a face loc fermelor de creștere a animalelor. Raportul a menționat că aproximativ 40% din toate terenurile cu condiții de locuit de pe planetă sunt utilizate de oameni pentru producția de alimente.

„Pentru a păstra o planetă vie, în care oamenii și natura prosperă, avem nevoie de acțiuni pe măsura provocării”, se arată în raport.

Rebecca Shaw a subliniat că și oamenii pot influența alegerile alimentare, în special consumând mai puține proteine animale.

„Este timpul să acționăm și trebuie să fie o acțiune la scară largă, concertată și axată atât pe climă, cât și pe natură, pentru a schimba aceste tendințe”, a subliniat ea.