A devenit cunoscut ce substanță din șampoane poate perturba ritmul cardiac

Cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati au descoperit că fenolii de mediu care se găsesc în șampoane și ustensile din plastic pot afecta activitatea electrică a inimii și îi pot perturba ritmul.Rezultatele studiului lor sunt publicate în revista Environmental Health.

Studiul a analizat informații referitoare la aproape 10 000 de participanți din cohorta Fernald Community, care locuiau în apropierea uzinei închise de prelucrare a uraniului Fernald de lângă Cincinnati. Majoritatea nu au fost expuși la uraniu la niveluri mai mari decât nivelurile normale de radiații pentru populația SUA.

Oamenii de știință au folosit electrocardiograma  pentru a colecta date privind activitatea electrică a inimii participanților și au prelevat probe de urină pentru a determina nivelurile de fenoli din organism. Aceste substanțe sunt utilizate în mod obișnuit în produsele de zi cu zi, cum ar fi conservanții din alimente, parabenii din șampoane și componentele ustensilelor din plastic, făcând din oameni purtători obișnuiți ai acestor substanțe chimice.

Studiul a constatat că expunerea crescută la anumiți fenoli este asociată cu modificări ale activității electrice a inimii. Mai exact, BPA, BPF și BPA+F au încetinit transmiterea semnalelor electrice de la atrii la ventricule la femei.

În plus, s-a constatat că triclocarbanul (un agent antibacterian din produsele de igienă) crește intervalul QT, indicând faptul că sistemul electric al inimii se reîncarcă mai lent. Acest lucru poate duce la tulburări de ritm cardiac.

Cercetătorii au subliniat că nivelurile normale de expunere la fenoli nu sunt periculoase pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, modificările activității electrice a inimii pot agrava bolile preexistente sau aritmiile.