Compania italiană Ferrari își accelerează tranziția către energia regenerabilă prin închiderea unei centrale electrice pe gaz cu trei generații la fabrica sa din Maranello cu trei luni înainte de termen, anunță ESG News.
Dezactivarea trigeneratorului, care a funcționat cu combustibil gazos din 2009, va permite Ferrari să reducă emisiile de CO₂ în Scope 1 și 2 cu 60%. În plus, consumul de metan va fi redus cu 70%, reducând semnificativ amprenta de carbon a fabricii.
Pentru a asigura o aprovizionare neîntreruptă cu energie electrică pentru producție, compania va dubla capacitatea sistemelor sale fotovoltaice de la 5 MW în prezent la 10 MW până în 2030. Această extindere va crește ponderea energiei regenerabile autogenerate la fabrica Maranello. Sursele de energie regenerabilă (SER) acoperă în prezent 40% din necesarul de energie al uzinei, împreună cu contractele de achiziție de energie regenerabilă.
Ferrari și-a modernizat deja infrastructura electrică, inclusiv o renovare completă a substației electrice și instalarea a trei transformatoare noi de 40MW. Aceste îmbunătățiri facilitează integrarea numărului tot mai mare de SER și asigură o aprovizionare stabilă cu energie electrică. „Acest lucru înseamnă că nu vom mai folosi gaz pentru a genera electricitate la această uzină, ci vom folosi electricitate din surse regenerabile”, a declarat Benedetto Vigna, CEO al Ferrari. În 2023, producătorul și-a redus consumul total de energie cu 4% față de 2022, de la 1.580 la 1.520 TJ.
Abordarea integrată a Ferrari include nu numai utilizarea surselor regenerabile, ci și construirea unei fabrici de pile de combustie și construcția de clădiri eficiente din punct de vedere energetic.