Din cauza încălzirii globale, Peninsula Antarctica – cea mai nordică parte a Antarcticii – suferă schimbări dramatice și se transformă treptat într-un peisaj acoperit cu verdeață. Acest lucru reiese dintr-un nou raport științific publicat în revista Nature Geoscience de către o echipă de oameni de știință britanici.
Analiza datelor din satelit privind peisajul arată că, în ultimele patru decenii, acoperirea vegetală a Peninsulei Antarctica a crescut dramatic de zece ori. Dacă în 1986 vegetația acoperea mai puțin de un kilometru pătrat din peninsulă, în 2021 aceasta este de aproape 12 kilometri pătrați.
„Această tendință de înverzire s-a accelerat cu mai mult de 30% în ultimii ani (2016-2021) comparativ cu întreaga perioadă de studiu (1986-2021) – extinzându-se cu mai mult de 400 000 de metri pătrați pe an în această perioadă”, au declarat cercetătorii într-un comunicat de presă.
Potrivit oamenilor de știință, până acum vorbim în principal despre mușchi, care sunt capabili să supraviețuiască în cele mai dure condiții de pe Pământ. Dar ritmul răspândirii sale în această regiune a accelerat dramatic în ultimii ani.
Oamenii de știință preconizează că înverzirea Antarcticii va continua probabil pe măsură ce clima se va încălzi, iar alte specii de plante ar putea prinde rădăcini aici în curând. În cele din urmă, un strat de sol s-ar putea forma pe Peninsula Antarctica, ceea ce ar crea potențialul ca speciile invazive să se stabilească.
„Solul din Antarctica este în cea mai mare parte sărac sau inexistent, dar această creștere a vieții vegetale va adăuga materie organică și va facilita formarea solului, deschizând potențial calea pentru creșterea altor plante”, a explicat Olly Bartlett de la Universitatea Hertfordshire, care a participat la studiu.