Din cauza shimbărilor climatice, un producător francez de șampanie intenționează să deschidă o podgorie în Anglia

În Franța, condițiile de cultivare a strugurilor se deteriorează treptat Prestigioasa casă de vinuri franceză Taittinger și-a inaugurat noua podgorie în sud-estul Angliei, unde schimbările climatice facilitează mult cultivarea strugurilor, informează Euroactiv. Potrivit ultimilor studii, în Franța condițiile de cultivare a strugurilor se deteriorează treptat

Podgoria de 60 de hectare a Domeniului Evremond se află pe un deal regiunea din Kent, lângă orașul Chilham. Solul din Kent este similar cu cel din Champagne, ceea ce face ca vinificatorii francezi să se adapteze mai ușor, chiar dacă clima maritimă și vântoasă a ținutului conferă vinului mai multă aciditate. Pe măsură ce temperaturile au crescut din cauza schimbărilor climatice, vița de vie a putut prospera în această regiune, cea mai însorită din Anglia.

Compania intenționează să vândă primele 100.000 de sticle de Domaine Evremond, un vin spumant englezesc, în Marea Britanie în martie 2025, la un preț de aproximativ 50 de lire sterline (67 de dolari).

„Va fi foarte elegant, dar nu se apropie deloc de șampanie”, a declarat Vitali Taittinger, președintele vinăriei. Acesta nu poate fi numit șampanie din cauza normelor stricte ale Uniunii Europene care limitează denumirea la vinurile spumante produse în regiunea Champagne, la est de Paris.

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, unde recolta este aproape încheiată, producția franceză de vin ar urma să scadă cu 18% în 2024 din cauza condițiilor climatice nefavorabile, după cum a anunțat recent Ministerul Agriculturii. Experții prevăd că producția în podgoriile din Champagne va scădea cu 16%. În raportul lor, specialiștii de la Institutul de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE) afirmă răspicat că fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai intense, cum ar fi valurile de căldură sau ploile abundente, provoacă pagube semnificative și nu ocolesc nicio regiune franceză.

Menționăm că Norvegia a început să producă vin datorită schimbărilor climatice. De asemenea, încălzirea globală poate afecta gustul vinului, care va deveni mai dulce și mai picant și va avea mai puține arome florale suplimentare.