Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la acidificarea rapidă a oceanelor lumii

Civilizația industrială a adus oceanele lumii mai aproape de depășirea celei de-a șaptea limite planetare. Acest lucru este precizat în raportul oamenilor de știință privind starea sistemelor de susținere a vieții din lume, scrie The Guardian.

„Acidificarea oceanelor se apropie de un prag critic. Ea reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru ecosistemele marine”, se arată în raport.

Raportul Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climei (PIK) se bazează pe ani de muncă a oamenilor de știință care arată că există 9 sisteme și procese – numite limite planetare – care contribuie la stabilitatea funcțiilor de susținere a vieții pe planetă. Până în prezent, pragurile pentru șase limite au fost depășite.

Levke Caesar, fizician climatolog la PIK și coautor al raportului, a declarat că există două motive pentru care nivelurile de acidificare a oceanelor sunt îngrijorătoare.

„Unul este că indicatorul de acidificare a oceanelor este apropie de pragul de depășire a limitei de siguranță”, a spus Caesar.

„În al doilea rând, … chiar și aceste condiții actuale pot fi problematice pentru diverse organisme marine, indicând necesitatea de a [reevalua] ce niveluri pot fi numite de fapt sigure”, a explicat el.

Omul de știință a adăugat că acest lucru înseamnă că orice perturbare a mediului de către om nu poate fi tratată ca o problemă separată, deoarece această abordare ignoră faptul că componentele sistemului terestru interacționează pentru a forma o rețea mare în care schimbările dintr-o zonă le afectează pe celelalte.

Acidificarea oceanelor este fenomenul de creștere a acidității (scăderea pH-ului) în apa oceanelor ca urmare a absorbției de CO2 atmosferic. Acest proces perturbă lanțul trofic și reduce eficiența oceanului ca rezervor vital de carbon.