Oamenii de știință de la NASA au detectat o încălzire anormală în stratosferă deasupra Antarcticii

În timp ce încălzirea polară din Antarctica este îngrijorătoare, schimbări climatice similare au fost observate și în alte părți ale lumii.

Încălzirea anormală din stratosferă deasupra Antarcticii în iulie 2024 a fost cel mai timpuriu eveniment de acest fel din ultimii 44 de ani de observații. De obicei, la o altitudine de aproximativ 30 km, temperaturile din stratosferă ajung la -80°C, dar la 7 iulie acestea au crescut brusc la +15°C, stabilind un nou record pentru această perioadă a anului. Această încălzire a durat aproximativ două săptămâni, iar pe 5 august a fost înregistrat un nou vârf de +17°C.

Potrivit experților Lawrence Coy și Paul Newman de la NASA, această încălzire bruscă ar putea fi cauzată de slăbirea vortexului polar, un curent de aer puternic care se învârte în jurul Polului Sud. Atunci când vortexul încetinește, are loc o încălzire în stratosferă deasupra Antarcticii. Astfel de fenomene sunt mai rare în emisfera sudică decât în emisfera nordică, unde pământul are o influență mai mare asupra circulației vântului.

Ghețarii precum Marmolada din Alpii Dolomiți continuă să se topească rapid. În ultimii cinci ani, ghețarul s-a micșorat cu 70 de hectare, iar dispariția sa completă este preconizată pentru 2040.

Foto: NASA, temperaturile au crescut până la 15 °C pe 7 iulie 2024