Piața mondială a perlelor naturale are o cifră de afaceri anuală de 11 milioane de dolari. Pentru prima dată în istorie, încălzirea rapidă a Mării Mediterane a dus la apariția de stridii perlate, iar fermierii italieni vor să profite de acest lucru pentru a produce perle în scopuri comerciale, scrie The Independent, despre acest efect neașteptat al încălzirii globale.
Primele exemplare de stridie perlată (latină: Pinctada radiata), al cărei habitat obișnuit este Marea Roșie, au fost observate în Golful Poeților de pe coasta de nord-vest a Italiei la sfârșitul anului 2023. Aici, apele Mării Mediterane sunt unele dintre cele mai reci și sunt asociate cu specii de crustacee care sunt utilizate mai degrabă pentru alimentație decât pentru bijuterii.
Importatorul de perle Adriano Genisi, cu o experiență de peste 30 de ani, spune că Pinctada radiata poate forma perle similare celebrelor perle japoneze Akoya. Acestea au diametrul de 5-9 mm și sunt albe cu nuanțe de gri, roz și verde. Genisi este încrezător că, dacă totul merge bine, primele perle ar putea fi culese în aproximativ un an.
The Independent a subliniat că Pinctada radiata este cea mai recentă dintr-o serie de organisme exotice de apă caldă care încep să populeze Marea Mediterană tot mai caldă din cauza încălzirii globale.
În același timp, Manuela Falautano, om de știință de la Institutul ISPRA pentru Cercetare și Protecția Mediului din Italia, a observat că rata de creștere a temperaturii în apele dintre sudul Europei, Africa și Orientul Mijlociu este mai mare decât media pentru mările lumii.