Serviciul Hidrometeorologic de Stat, organizează Atelierul Național pentru sprijinirea Republicii Moldova în consolidarea țintelor de Neutralitate a Degradării Terenurilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în colaborare cu Reprezentanța FAO în Republica Moldova și sub coordonarea Mecanismului Global al Convenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD), organizează Atelierul Național pentru sprijinirea Republicii Moldova în consolidarea țintelor de Neutralitate a Degradării Terenurilor (LDN TSP 2.0). Evenimentul va avea loc pe data de 19 septembrie 2024, la Complexul turistic ”Regatul vinului”, sala albă, Str. Chișinău 124, or. Cricova.

Republica Moldova s-a alăturat inițiativei globale de neutralitate a degradării terenurilor (LDN) promovate de Convenția UNCCD, în mai 2016, cu obiectivul de a atinge pierderea netă zero a terenurilor/solurilor productive până în 2030 și de a crește rezistența la secetă, capacitatea de adaptare și serviciile de biodiversitate ale ecosistemelor agricole.

În prezent, Republica Moldova participă la a doua fază a proiectului LDN TSP 2.0. LDN TSP 2.0 reprezintă o oportunitate unică pentru 18 țări selectate de a prezenta într-un mod inovator eforturile de implementare a UNCCD la următorul nivel, ca răspuns direct la criza globală de degradare a terenurilor.

Reafirmând angajamentul ferm de a aborda deșertificarea, degradarea terenurilor și seceta, atelierul urmărește să convoace reprezentanți și experți guvernamentali, precum și alte părți interesate relevante, pentru a delibera și a face schimb de cunoștințe privind următorii pași in procesul de atingere a neutralității degradării terenurilor.

Obiectivul principal al evenimentului este stabilirea unui plan de acțiune concret și eficient pentru consolidarea și implementarea țintelor de Neutralitate a Degradării în Republica Moldova, prin identificarea priorităților naționale, mobilizarea resurselor necesare și întărirea capacităților instituționale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030.

La eveniment vor participa membrii Grupului de lucru, reprezentanți ai ministerelor, instituții de profil, societatea civila etc. De asemenea, vor fi prezenți reprezentanții UNCCD și cei ai oficiului de țară FAO, cu participarea de la distanță a experților internaționali din partea celor două instituții internaționale.

Sursa:meteo.md