Ghețarul East Dosde din Italia s-a retras cu încă șapte metri

Glaciologii italieni au măsurat partea frontală a ghețarului Dosde. Rezultatele nu sunt îmbucurătoare : se presupune că doar 20 % din ghețar este acoperit cu zăpada rămasă de anul trecut.

În Alpii italieni, unul dintre cei mai cunoscuți ghețari, Dosde de Est, dispare. Acesta este situat în regiunea Lombardia. Glaciologii, specialiștii care studiază gheața naturală, sperau la ninsori abundente în aprilie și mai. Cu toate acestea, speranțele lor nu s-au împlinit, după cum au arătat măsurătorile.

Andrea Toffaletti, de la Serviciul glaciologic din Lombardia: „Ne aflăm pe frontul Dosde Est – capătul limbii glaciare. Tocmai am măsurat frontul și am observat că este cu 7-8 metri mai mic decât anul trecut.”

Potrivit glaciologului, ghețarul pierde masă în fiecare an. Din 1991, aproape 45 % din suprafața sa a dispărut din cauza creșterii temperaturilor.

„Am fotografiat ghețarul pentru a ne face o idee despre nivelul zăpezii la sfârșitul verii și, din păcate, rezultatul este cel pe care îl vedeți. Probabil că doar 20 % din ghețar este acoperit de zăpada rămasă de anul trecut. Prin urmare, evaluarea finală nu poate fi decât negativă.”, a menționat savanta.

Regiunile nordice ale Italiei adăpostesc numeroase vârfuri acoperite de zăpadă. Marmolada este singurul masiv din Alpii Dolomiți cu un ghețar mare rămas pe versanții săi nordici.

Potrivit unor oameni de știință, chiar dacă obiectivele climatice globale sunt îndeplinite, lumea ar putea pierde până la jumătate din ghețarii săi până la sfârșitul secolului.