Aceasta a marcat una dintre cele mai mari eradicări de specii invazive stabilite de mult timp într-un anumit loc. Ministerul Mediului din Japonia a anunțat eradicarea cu succes a unei populații de manguste non-native de pe insula Amami-Oshima, un sit din patrimoniul natural mondial UNESCO din prefectura Kagoshima, titrează The Japan Times.
Aproximativ 30 de manguste indiene mici originare din Asia de Sud au fost introduse în Amami-Oshima în 1979 pentru a controla amenințările locale, precum șerpii habu veninoși și șobolanii. Cu toate acestea, populația de manguste de pe insulă a crescut rapid, atingând un vârf de 10 000 de indivizi în anul 2000. În locul declinului așteptat al populației de șerpi, mangustele au început să prade speciile endemice ale insulei, inclusiv iepurii Amami și alte animale indigene.
În 2000, guvernul japonez a început un program activ de reducere a populației de manguste de pe Amami-Oshima. De atunci, au fost capturați aproximativ 32 000 de indivizi. Ultima capturare înregistrată a unei manguste a avut loc în aprilie 2018, iar în cei șase ani care au trecut de atunci nu a fost înregistrat niciun caz nou. Acest lucru a determinat experții să concluzioneze că populația de manguste a fost complet eradicată.
Ministerul intenționează să îndepărteze capcanele instalate, dar va continua să monitorizeze zona cu ajutorul camerelor de luat vederi pentru a preveni intrarea pe insulă a unor eventuali noi indivizi.
Ministerul intenționează să aplice lecțiile învățate în alte regiuni ale Japoniei. De exemplu, o echipă de specialiști va fi trimisă în partea de nord a Okinawa, unde a fost înregistrată și prezența mangustelor.