Această secetă, combinată cu incendiile forestiere, creează provocări fără precedent pentru agricultura braziliană, amenințând nu numai economia națională, ci și piețele alimentare mondiale, scrie Bloomberg.
Brazilia se confruntă cu o amenințare gravă la adresa principalelor sale culturi din cauza celei mai grave secete din ultimii 40 de ani. În perioada mai-august 2024, principalele zone agricole ale țării s-au confruntat cu o vreme extrem de uscată, care, potrivit Cemaden, un centru de monitorizare a dezastrelor naturale, a fost cea mai secetoasă din 1981.
Seceta amenință culturi importante precum cafeaua, zahărul și boabele de soia. Lipsa precipitațiilor creează o situație critică, mai ales într-un moment în care, de obicei, pomii de cafea sunt înfloriți, iar agricultorii încep să planteze boabe de soia. Situația este agravată de faptul că nu se așteaptă precipitații în următoarele săptămâni, ceea ce pune în pericol recolta și ar putea da o lovitură serioasă aprovizionării globale cu aceste produse, de care lumea depinde foarte mult.
Incendiile de pădure care au devastat recent plantațiile de trestie de zahăr au dus deja la scăderea previziunilor privind producția de zahăr pentru sezonul actual. Analiștii avertizează că, dacă seceta continuă, aceasta va afecta și mai mult culturile de cafea și soia. De exemplu, problemele de înflorire la pomii de cafea cauzate de seceta prelungită ar putea duce la pierderi semnificative de recoltă, care au condus deja la creșterea prețurilor pentru arabica pe piețele mondiale.
Meteorologii au avertizat, de asemenea, că ploile regulate care sosesc de obicei în primăvara braziliană ar putea fi amânate până la sfârșitul lunii octombrie. Aceasta înseamnă că producătorii de soia ar putea fi nevoiți să amâne semănatul până la apariția unor condiții mai favorabile sau chiar să reînsămânțeze culturile dacă solul rămâne prea uscat. O întârziere a plantării de soia ar putea afecta și alte culturi, precum bumbacul și porumbul, care sunt de obicei plantate mai târziu în an.