La orizont se profilează din nou „bananageddon”, o amenințare de dezastru pentru cultivatorii de banane din întreaga lume. Acest termen descrie posibila dispariție în masă a bananelor din cauza ciupercii devastatoare Fusarium oxysporum f. sp. cubense (Foc TR4), care provoacă ofilirea fusariană. Această boală poate distruge plantații întregi, iar odată ce ciuperca pătrunde într-un câmp, este aproape imposibil de eradicate, scrie newatlas.com.
Majoritatea bananelor consumate în prezent sunt din soiul Cavendish, care este uniform din punct de vedere genetic. Aceasta înseamnă că toate bananele din acest soi sunt în esență clone, lipsite de diversitatea genetică care le-ar proteja de boli. Ca urmare, fiecare banană este vulnerabilă la ciuperci și există o amenințare reală ca acest fruct să dispară practic de pe rafturi.
Acest lucru s-a mai întâmplat. În anii 1950, soiul de banane Gros Michel, pe atunci foarte popular, a fost aproape complet distrus de primul val de fusarium. Cavendish l-a înlocuit datorită rezistenței sale la această tulpină de ciupercă. Cu toate acestea, după cum s-a dovedit, noua tulpină Foc TR4 este mult mai periculoasă și poate termina treaba prin distrugerea și a acestui soi.
Oamenii de știință de la University of Massachusetts Amherst, SUA, conduși de Li-Jun Ma, au efectuat un studiu de zece ani pentru a înțelege mai bine genomul ciupercii TR4 și pentru a găsi modalități de combatere a acesteia. Ei au descoperit că genomul acestui agent patogen conține gene suplimentare care contribuie la producerea de oxid nitric, o substanță care suprimă sistemul imunitar al bananelor și permite ciupercii să se răspândească. Atunci când cercetătorii au eliminat cele două gene responsabile de acest proces, virulența ciupercii a fost redusă semnificativ.
Aceste descoperiri oferă speranțe pentru dezvoltarea de noi metode de combatere a bolii, care ar putea preveni o altă „bananapocalipsă”. O soluție posibilă ar putea fi ingineria genetică a bananelor Cavendish pentru a le face mai rezistente la ciupercă, ceea ce ar putea salva acest produs agricol important.