O nouă cercetare confirmă prezența microplasticelor în creierul uman

Microplasticele sunt particule de plastic mai mici de 5 mm care pătrund în corpul nostru prin aer, apă și alimente. Oamenii de știință le-au descoerit anterior în plămâni, placentă, ficat și alte organe. Cu toate acestea, un nou studiu a stabilit că creierul poate fi unul dintre cele mai contaminate organe cu microplastic, afirmă The Guardian.

În cadrul unui studiu efectuat la începutul anului 2024, au fost examinate 24 de mostre de creier uman și s-a stabilit că, în medie, aproximativ 0,5 % din masa acestor mostre era din plastic. Această cantitate a fost cu un ordin de mărime mai mare decât în cazul altor organe precum ficatul sau rinichii. Matthew Campen, profesor de toxicologie la Universitatea din New Mexico, care a fost implicat în studiu, a numit această descoperire deosebit de alarmantă.

Particulele de plastic din creier nu numai că indică profunzimea problemei poluării, dar pun la îndoială și capacitatea organismului de a se apăra împotriva acestor substanțe. Microplasticele pot penetra bariera hemato-encefalică, apărarea naturală a creierului împotriva substanțelor nocive, ceea ce până acum era considerat puțin probabil.

Riscurile pentru sănătate ale acumulării de microplastice nu sunt încă bine cunoscute, dar este deja clar că aceste particule pot provoca stres oxidativ, deteriorarea celulelor și inflamații, ceea ce crește riscul de boli cardiovasculare și alte probleme. Studiile pe animale au arătat că microplasticele pot afecta negativ reproducerea, pot cauza cancer și pot afecta sistemul imunitar.

În plus, într-un alt studiu publicat recent, oamenii de știință au descoerit microplastice în măduva osoasă, în articulații și chiar în spermă, alimentând și mai mult îngrijorările. Aceste constatări indică faptul că microplasticele sunt peste tot, infiltrându-se în cele mai sensibile părți ale corpului, inclusiv în organele de reproducere.

Până în prezent, nu există recomandări și standarde oficiale pentru microplasticele din alimente și apă, însă oamenii de știință solicită măsuri pentru limitarea utilizării acestora și îmbunătățirea metodelor de control. Ei recomandă reducerea la minimum a utilizării plasticului în casă, consumul de apă de la robinet în loc de apă îmbuteliată și reducerea prafului din interior.

Cercetătorii avertizează că problema poluării cu plastic devine o amenințare globală. Microplasticele se găsesc nu numai în corpul uman, ci și în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei, de la adâncul oceanelor până la atmosferă. Această situație alarmantă necesită acțiuni imediate la nivel internațional pentru a reduce producția de plastic și a preveni poluarea în continuare a mediului și a corpului nostru.