AI a contribuit la identificarea celor mai eficiente măsuri de reducere a emisiilor de carbon

Au fost analizate 1 500 de politici climatice diferite puse în aplicare în 41 de țări pentru a determina care dintre acestea au fost cele mai eficiente în combaterea schimbărilor climatice.

Rezultatele studiului, publicate în revista Science, arată că, din multitudinea de măsuri, doar 63 au dus la reduceri semnificative ale emisiilor de carbon. Aceste măsuri, puse în aplicare în 35 de țări, au redus emisiile cu 19 % în medie, totalizând între 0,6 și 1,8 gigatone de echivalent CO2.

Annika Stechemesser, coautor al studiului și cercetător la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului asupra climei din Germania, subliniază că nu numărul de politici, ci combinația corectă de politici are un impact decisiv asupra reducerii emisiilor. De exemplu, eliminarea treptată a centralelor electrice pe cărbune din Regatul Unit a avut succes datorită unei combinații cu un preț minim al carbonului. În Norvegia, cea mai mare reducere a emisiilor de carbon a venit din interzicerea vehiculelor cu motor cu ardere internă, combinată cu stimulente financiare pentru achiziționarea de vehicule electrice.

Cercetătorii au analizat politicile puse în aplicare între 1998 și 2022, utilizând o bază de date cu 1 500 de măsuri climatice împărțite în 48 de categorii, de la scheme de comercializare a emisiilor la reforme ale subvențiilor pentru combustibilii fosili. Anterior, atenția oamenilor de știință s-a concentrat adesea asupra unui număr limitat de politici semnificative în țări individuale, trecând cu vederea o serie de alte măsuri care ar putea fi, de asemenea, eficiente, a declarat Stechemesser.

Folosind inteligența artificială și analiza statistică, oamenii de știință au reușit să identifice în mod obiectiv ce măsuri au fost cele mai eficiente în sectoare precum clădirile, energia electrică, industria și transportul.

„Acest studiu oferă pentru prima dată o evaluare globală a eficacității politicii climatice”, notează Jan Minx, economist de mediu la Mercator Research Institute for Common Goods and Climate Change din Berlin.

Una dintre principalele concluzii ale studiului a fost că impozitarea s-a dovedit a fi un instrument eficient pentru reducerea emisiilor în toate cele patru sectoare studiate, indiferent de nivelul de venit al țării. În special, în țările cu venituri ridicate, intervențiile asupra prețurilor, cum ar fi taxele pe energie, au fost deosebit de eficiente în sectorul electricității.

Dar studiul avertizează, de asemenea, că, în pofida succesului unor măsuri, politicile climatice globale ale multor țări nu au fost suficient de eficiente. „Acest studiu este un semnal pentru țări că măsurile lor actuale privind schimbările climatice au adesea un impact limitat”, comentează Xu Chi, ecologist la Universitatea Nanjing. El subliniază că politicile existente trebuie revizuite și ajustate pentru a obține rezultate mai semnificative în reducerea emisiilor de carbon.