Datele neutilizate în cloud  cresc amprenta de carbon

Marea majoritate a informațiilor din stocarea în cloud constau în așa-numitele „dark data” – date care au fost utilizate o singură dată și apoi uitate, titrează The Guardgian.

Aceste date neutilizate, fie că este vorba de meme-uri, fotografii sau videoclipuri vechi, continuă să consume resurse în centrele de date, contribuind semnificativ la creșterea consumului de energie electrică. Se preconizează că aceste centre va reprezenta aproximativ 6% din energia electrică a Regatului Unit până în 2030, ceea ce face ca problema datelor „nedorite” să fie o verigă importantă în lupta împotriva crizei climatice.

Profesorul Ian Hodgkinson de la Universitatea Loughborough, care studiază impactul datelor digitale asupra mediului, subliniază că aproximativ 68% din informațiile utilizate de întreprinderi nu vor mai fi folosite niciodată. În opinia sa, același lucru este valabil și pentru datele personale.

„Mulți oameni încă mai cred că datele sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, dar nu este așa. Fiecare imagine, postare sau mesaj lasă în urmă o amprentă de carbon. Ne gândim la cloud ca la ceva ușor și efemer, dar în realitate centrele de date sunt structuri uriașe, zgomotoase și mari consumatoare de energie”, spune Hodgkinson.

În timp ce un meme nu va distruge planeta, milioane de fișiere similare stocate în zadar creează un impact semnificativ. Înlărurarea e-mailurilor și a fotografiilor digitale inutile poate contribui la reducerea amprentei de carbon, precum și la renunțarea la obiceiul de a apăsa pe „răspunde la toate” atunci când trimiteți e-mailuri.

Profesorul subliniază, de asemenea, că, odată cu creșterea cererii de resurse energetice, chiar și utilizarea surselor de energie regenerabilă nu va putea compensa nevoile de date digitale. Problema stocării informațiilor inutile este o problemă care necesită o abordare serioasă și o atitudine conștientă atât din partea companiilor, cât și din partea utilizatorilor individuali.