TRUMP:„În acest moment, principala amenințare la adresa omenirii este un posibil conflict nuclear, nu schimbările climatice globale”

Cea mai gravă amenințare la adresa omenirii în acest moment este posibilitatea unui război nuclear, nu încălzirea globală. Această opinie a fost exprimată de fostul președinte american Donald Trump, care reprezintă Partidul Republican în alegerile din noiembrie ale șefului statului american, discutând pe platforma X cu proprietarul și susținătorul său – multimiliardarul Ilon Musk. Interviul, care a durat aproximativ două ore, a avut loc luni, 12 august, titrează dw.com.

Printre altele, Trump l-a numit pe actualul președinte american Joe Biden un „om prost”. „Veți avea doar mai multe proprietăți cu vedere la ocean, nu? – cu astfel de cuvinte a comentat Donald Trump problema schimbărilor climatice globale. – Cea mai mare amenințare este diferită. Cea mai mare amenințare este încălzirea nucleară, pentru că în acest moment avem cinci țări cu capacități nucleare semnificative și nu putem lăsa să se întâmple nimic – cu oameni proști ca Biden”.

Pe fondul războiului în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei și al declarațiilor provocatoare ale autorităților ruse, observatorii și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei escaladări nucleare. Același lucru este valabil și pentru războiul purtat de Israel în Orientul Mijlociu împotriva organizației teroriste Hamas, care a atacat acest stat în octombrie 2023.

Printre altele, Trump, care a subliniat în mod repetat relațiile sale de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele chinez Xi Jinping, a declarat că, dacă s-ar întoarce la Casa Albă, ar crea Iron Dome, un sistem eficient de apărare aeriană în Statele Unite, după modelul celui din Israel. În timpul conversației sale cu Musk, el a subliniat, de asemenea, că Putin, Xi și conducătorul Coreei de Nord, Kim Jong Un, sunt „în vârful jocului lor”. „Sper să  ne înțelegem bine cu ei din nou. Știți, să ne înțelegem bine cu ei este un lucru bun, nu un lucru rău”, a spus Trump.

Comentând războiul din Ucraina, Trump a afirmat că „nimeni nu este mai îngrijorat de acest lucru” decât el. Vorbind despre asistența pe care SUA și Uniunea Europeană o acordă Kievului, Trump nu a amenințat că va reduce acest sprijin din partea Washingtonului, dar a lăsat să se înțeleagă că ar considera drept să crească ajutorul UE.

„Eu întreb, de ce nu egalizați cheltuielile?”. De ce nu plătesc ei la fel de mult ca noi?” – a afirmat Trump în interviul cu Musk. – De ce Statele Unite plătesc disproporționat mai mult decât Europa pentru apărarea Europei? Nu are sens. Este nedrept și trebuie rezolvat”.

După ce Joe Biden s-a retras din cursă și Kamala Harris, vicepreședintele în exercițiu al Partidului Democrat, a devenit candidatul la președinția SUA, experții au început să evalueze șansele de victorie ale lui Donald Trump ca fiind reduse. Ilon Musk i-a luat deschis partea lui Trump după o tentativă de asasinat asupra acestuia în timpul mitingului său de campanie din Pennsylvania, la 13 iulie 2024. Potrivit fondatorului Tesla și Space X, fostul șef de stat este „drumul spre prosperitate, iar Kamala Harris este opusul său”.

În timpul conversației, Trump a numit-o, de asemenea, pe Kamala Harris „de mâna a treia”, „incompetentă” și „nebună de stânga radicală”. Trump a numit nominalizarea ei din partea Partidului Democrat pentru a-l înlocui pe Biden o „lovitură de stat”.