Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță aprobarea deciziei membrilor Comitetului de finanțare și risc al IP CNED cu privire la finanțarea serviciilor de elaborare a documentației de proiect pentru 6 Asociații de Proprietari din Condominiu (APC) din mun. Chișinău și Bălți. Documentația de proiect este necesară pentru a accesa finanțarea lucrărilor de construcții din cadrul Programului de finanțare „Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial” (FEERM).
În urma aprobării deciziei Comitetului de finanțare și risc, urmează lansarea licitației pentru a contracta serviciile de elaborare a documentației de proiect pentru fiecare din cele 6 blocuri locative. Pentru un asigura un proces transparent și corect, IP CNED colaborează cu reprezentanții APC-urilor la toate etapele.
Odată ce vor recepționa documentația de proiect, APC-urile vor avea posibilitatea de a solicita suport financiar din cadrul FEERM pentru măsurile de reabilitare energetică a blocurilor locative ce cuprind 433 de apartamente cu o suprafață totală de 26.115 m². Aceste măsuri sunt:
– Izolarea termică a acoperișului și a pardoselii etajului tehnic;
– Instalarea sistemelor de încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră (ACM), cu distribuție orizontală a agentului termic;
– Instalarea colectoarelor solare pentru preparare ACM și panourilor solare fotovoltaice (producere energie electrică pentru locuri de uz comun (LUC), iluminatul teritoriului și lifturi);
– Modernizarea/renovarea sistemului de iluminat pentru LUC și a teritoriului;
– Modernizarea lifturilor pentru eficientizarea consumului de energie electrică;
– Izolarea termică a pereților exteriori, fundației soclului și a subsolului;
– Înlocuirea ușilor și/sau a geamurilor exterioare (în LUC).
Pentru realizarea acestor lucrări, beneficiarii vor primi un grant de până la 70% din valoarea investiției, iar contribuția proprie a locatarilor fiind de până la 30% din valoarea investiției eligibile. Suplimentar, proprietarii de apartamente, înregistrați pe platforma comensatii.gov.md, în dependență de gradul de vulnerabilitate energetică deținut, pot beneficia de alocații în valoare de până la 90% pentru acoperirea contribuției proprii.
Pentru a aplica la finanțare, asociațiile de proprietari în condominiu au convocat adunarea generală a locatarilor, unde s-a decis cu votul a două treimi din proprietari, măsurile ce urmează a fi implementate, valoarea estimată a contribuției cât și sursa din care aceasta va fi acoperită.
Menționăm că cele 6 APC-uri pentru care va fi finanțată documentația tehnică sunt primele APC-uri care au beneficiat de audit energetic gratuit prin intermediul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.
Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial (FEERM) este un instrument financiar nou pentru Republica Moldova, care oferă soluții de finanțare pentru proiectele de renovare energetică a locuințelor – atât pentru blocuri multietajate, cât și pentru gospodării individuale.
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.
Sursa:cned.gov.md