Oamenii de știință chinezi au descoperit că expunerea la lumină artificială pe timp de noapte face ca frunzele copacilor să devină mai dure, ceea ce le face mai greu de consumat pentru insecte.
Acest lucru pune în pericol lanțurile alimentare, potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Plant Science.
„Am observat că, în comparație cu ecosistemele naturale, frunzele copacilor din majoritatea ecosistemelor urbane prezintă, de obicei, puține semne de daune provocate de insecte. Ne-am întrebat de ce”, a declarat Shuang Zhang de la Academia Chineză de Științe.
Cercetătorii au bănuit că plantele care se confruntă cu niveluri ridicate de lumină artificială s-ar concentra mai degrabă pe apărare decât pe creștere, producând frunze mai rezistente cu mai mulți compuși chimici de apărare. Pentru a testa acest lucru, ei au ales două specii comune de arbori stradali: sophornica japoneză și frasinul verde. Oamenii de știință au identificat 30 de locuri de eșantionare care sunt de obicei iluminate pe parcursul nopții. Au fost colectate aproape 5 500 de frunze și au fost evaluate dimensiunea, rezistența, conținutul de apă și nivelurile de substanțe nutritive și de apărare chimică ale acestora. Pentru ambele specii de copaci, nivelurile mai ridicate de lumină artificială au însemnat frunze mai rezistente. Acest lucru face ca insectele devoratoare de frunze să mănânce frunzele, reducând în consecință abundența acestor insecte, ceea ce poate duce la scăderea populațiilor de păsări devoratoare de insecte și la distrugerea ecosistemului, au declarat cercetătorii.
În plus, oamenii de știință au sugerat că iluminatul artificial nocturn poate face insectele mai vizibile pentru prădători. Cu toate acestea, vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin procesele.
„Studiul nostru a fost efectuat într-un singur oraș și a acoperit doar două specii de copaci”, a explicat Zhang. – Cercetările privind modul în care urbanizarea afectează insectele și procesele ecologice asociate cu acestea sunt încă la început.”