Mii de oameni s-au adunat la Istanbul pentru a protesta împotriva unui proiect de lege despre care criticii se tem că va duce la uciderea în masă a câinilor vagabonzi în Turcia.
Proiectul de lege este menit să reglementeze milioanele de câini comunitari din țară și să facă străzile mai sigure, însă activiștii pentru drepturile animalelor se tem că multe animale vor fi eutanasiate sau vor ajunge în adăposturi abandonate și supraaglomerate.
Demonstrații împotriva proiectului de lege, care a fost propus la jumătatea lunii iulie, au avut loc aproape zilnic în ultimele săptămâni, în timp ce acesta își croiește drum prin sistemul juridic.
O comisie parlamentară a aprobat proiectul de lege la începutul săptămânii trecute, iar un vot final din partea întregului parlament este așteptat să aibă loc în zilele următoare. Guvernul estimează că există aproximativ 4 milioane de câini vagabonzi pe străzile și în zonele rurale din Turcia. Deși mulți dintre ei sunt inofensivi, oamenii, inclusiv copiii, sunt atacați ocazional în Istanbul și în alte orașe.
Legea propusă obligă municipalitățile să colecteze câinii fără stăpân și să îi plaseze în adăposturi unde vor fi castrați și sterilizați. Câinii care sunt bolnavi în fază terminală, periculoși pentru sănătatea umană sau agresivi vor fi eutanasiați.
Municipalitățile vor fi obligate să construiască adăposturi pentru câini sau să îmbunătățească condițiile din cele existente până în 2028.
Proiectul de lege este o versiune diluată a propunerii inițiale, care prevedea ca animalele străzii să fie colectate, plasate în adăposturi și eutanasiate dacă nu își găsesc stăpân în termen de 30 de zile. Propunerea a provocat un val de proteste publice, deoarece activiștii pentru drepturile animalelor au susținut că aceasta ar duce la exterminarea în masă a câinilor vagabonzi.
Activiștii pentru drepturile animalelor se tem că unele municipalități ar putea ucide câini sub pretextul că sunt bolnavi, în loc să aloce fonduri pentru adăpostirea lor.
Guvernul neagă că proiectul de lege va duce la sacrificarea pe scară largă a animalelor, iar ministrul justiției din țară a declarat că oricine ucide câini comunitari „fără motiv” va fi pedepsit.
Un raport publicat de Safe Streets and Right to Life Association, o organizație care militează pentru eliminarea tuturor câinilor vagabonzi de pe străzi, a declarat că 65 de persoane au murit din cauza atacurilor câinilor de stradă începând cu 2022.
Guvernul a promis să abordeze problema la începutul acestui an, după ce un copil a fost grav rănit în urma unui atac al unui câine în capitala Ankara.
În ciuda legislației în vigoare, care prevede că câinii străzii trebuie prinși, sterilizați și readuși în locul în care au fost găsiți, neaplicarea acestor reguli în ultimii ani a dus la creșterea populației de câini sălbatici, susțin grupurile pentru drepturile animalelor. Acestea susțin că aplicarea corectă a acestor norme ar fi suficientă pentru a controla populația.
Marea Britanie a emis recent un avertisment cu privire la câinii vagabonzi pentru călătorii în Turcia, afirmând că aceștia formează adesea haite și pot fi agresivi. Turiștii sunt sfătuiți să fie atenți să nu se apropie de ei.
Sursa:euronews.com