Mai mult de unsprezece milioane de tone de plastic pătrund în ecosisteme sensibile în fiecare an. O varietate de echipamente de pescuit reprezintă cea mai mare parte din acest volum, avertizează o importantă fundație internațională pentru conservarea vieții sălbatice.
Experții remarcă faptul că aproximativ zece la sută din deșeuri sunt formate din plase fantomă abandonate. Acestea devin capcane mortale pentru viața marină și sunt cea mai periculoasă formă de deșeuri din plastic. Delfinii, rechinii și alte specii rare de faună cad în ele. Toți au o moarte lentă și agonizantă. În acest fel, carcasele atrag mai mulți locuitori ai oceanelor, care, la rândul lor, se încurcă în ele în timp ce mănâncă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al fundației, Andrea Yohanides, care este ea însăși un scafandru experimentat, plasele se vor dezintegra mai devreme sau mai târziu și se vor transforma în microplastice. Potrivit ziarului Kronen Zeitung, acest lucru poate avea consecințe periculoase și pentru oameni, deoarece microplasticele ajung în alimente prin intermediul lanțului alimentar.