Pierderi și condiții incompatibile cu viața: oamenii de știință au dezvăluit la ce poate duce căldura infernală

În ultima săptămână, omenirea a cunoscut trei dintre cele mai fierbinți zile din istoria modernă, iar fiecare dintre ultimele 13 luni a depășit recordurile de temperatură.

ONU a început să vorbească despre o nouă „epidemie” de amploare planetară – decesele oamenilor din cauza căldurii, iar meteorologii au avertizat că acest an va fi la fel ca ultimii 9, care s-au dovedit a fi cei mai fierbinți din istorie, doar că la o diferență serioasă, scrie BBC.

„Pământul se încălzește din ce în ce mai mult, iar viața devine mai periculoasă pentru toată lumea de pretutindeni”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. El a numit valul de căldură o nouă „epidemie” care a afectat miliarde de oameni. Temperaturile urcă uneori până la 50°C, creând condiții incompatibile cu viața umană într-un climat umed.

Potrivit unui raport al Organizației Internaționale a Muncii, mai mult de 70% din totalul lucrătorilor din lume, adică aproape 2,5 miliarde de oameni, suferă din cauza temperaturilor extreme. De îndată ce termometrul urcă peste 34°C, productivitatea muncii scade la jumătate, au calculat oamenii de știință.

Pierderile economice cresc odată cu temperatura. ONU estimează că acestea vor fi de 2,4 trilioane de dolari până în 2030, iar în anii 1990 erau de zece ori mai mici.

„Căldura extremă apare mai frecvent și devine mai răspândită și mai prelungită. Ea subminează economiile, împiedică progresul, alimentează inegalitatea și ucide oameni”, a subliniat Guterres.

Încălzirea globală ia amploare din toate punctele de vedere. Fiecare dintre ultimele 13 luni a fost mai caldă decât orice lună corespunzătoare din istoria înregistrată. Planeta nu a mai cunoscut așa ceva de sute de mii de ani.

La 21 iulie 2024, temperatura medie globală la suprafață a stabilit un nou record. Acesta a durat exact o zi și a căzut pe 22 iulie, când planeta s-a încălzit la 17,16°C.

„Sunt deosebit de impresionat de modul în care temperaturile din ultimele 13 luni au depășit toate recordurile anterioare. Am intrat pe un teritoriu neexplorat, unde ne vor aștepta cu siguranță noi surprize în anii următori”, a comentat Carlo Buontempo, directorul Centrului Copernicus. 

Acest lucru este destul de previzibil, deoarece ultimele 10 recorduri de temperatură medie zilnică din istoria omenirii au avut loc în ultimul deceniu – din 2015 până în 2024. Iar altele noi sunt pur și simplu inevitabile.

Chiar dacă luna iulie și lunile următoare vor fi mai reci decât cele de anul trecut, 2024 va fi, cu 95 % probabilitate, cel mai cald an înregistrat vreodată, conform previziunilor publicației climatice Carbon Brief.

Sursa: bbc.com