Colaborare Academică: UTM și Ministerul Mediului unesc forțele pentru dezvoltarea domeniului silvic în Moldova

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, alături de secretara de Stat Aliona Rusnac și Emma Moriniere de la Agenția Franceză de Dezvoltare, au efectuat o vizită la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului din cadrul Universității Tehnice din Moldova (UTM), pentru a discuta  despre modalitățile de îmbunătățire a condițiilor de învățare pentru studenții din domeniile Silvicultură, Ecologie și Protecția Mediului.

Ministrul Lazarencu a discutat cu rectorul UTM, Viorel Bostan, despre crearea unui consorțiu universitar format din cel puțin trei universități europene, pentru promovarea domeniului forestier în Moldova, din care UTM va face parte. Această colaborare este parte a unui acord semnat între Ministerul Mediului, Ministerul Finanțelor, Agenția Franceză de Dezvoltare și Société Forestière prin proiectul „Reforma Sectorului Forestier din Moldova” 

Ministrul Mediului a mai evidențiat că prin Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor 2023-2032, se preconizează crearea a peste 20.600 de locuri de muncă în sectorul silvic.„Este esențial să implicăm tinerii specialiști în proiecte care sprijină dezvoltarea fondului forestier al țării noastre. Aproximativ 280 de absolvenți ai UTM contribuie deja la activitățile Agenției Moldsilva”, a declarat el.

De asemenea, s-a discutat și despre Proiectul de Dezvoltare Durabilă a Sectorului Forestier, care va fi implementat cu sprijinul Băncii Europene de Investiții în perioada 2024-2028, care va necesita o strânsă colaborare între Ministerul Mediului, UTM și alte entități academice pentru a dezvolta capacitățile de producție a materialului forestier.

La final, reprezentanții ministerului au vizitat serele experimentale finanțate prin proiectul „Livada Moldovei”, demonstrând colaborarea eficientă între UTM și sectorul public, susținut de Banca Europeană de Investiții.

Ministerul Mediului încurajează absolvenții să aplice pentru pozițiile disponibile în instituțiile de mediu, contribuind astfel la conservarea și dezvoltarea durabilă a mediului în Republica Moldova.

Sursa: mediu.gov.md