Oamenii sunt foarte buni la exterminarea vieții sălbatice. Cu toate acestea, oamenii de știință încă nu au un răspuns exact la întrebarea câte specii de animale au dus oamenii la dispariție, scrie Livescience. Această cifră este greu de estimat, dar ar putea fi de sute de mii.
Conform Listei Roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), un total de 777 specii de animale au dispărut de la începutul erei moderne, în anul 1500. Este posibil ca unele dintre aceste extincții să fi fost naturale, însă oamenii au avut un rol în aproape toate (dacă nu chiar în toate), având în vedere cât de mult au afectat oamenii natura, în special în ultimii 500 de ani.
Oamenii au început să contribuie la extincții cu mult înainte de anul 1500, dar oamenii de știință nu aveau nicio modalitate de a studia aceste extincții atunci, iar în ultimii 500 de ani, rata extincției a devenit mai ușor de urmărit din cauza incertitudinii.
UICN a evaluat riscul de dispariție doar pentru aproximativ 5% din speciile cunoscute la nivel mondial, astfel încât trebuie să existe mult mai multe extincții care nu au fost înregistrate. Un studiu realizat în 2022 a constatat că între 150 000 și 260 000 din toate speciile cunoscute ar fi putut dispărea începând cu anul 1500.
Cifrele erau atât de mari încât l-au surprins pe autorul studiului, Robert Cowie, profesor la Universitatea din Hawaii. „M-am gândit, Doamne, nu cumva am făcut greșeli în calculele mele?”, a împărtășit Cowie.
În general, aplicarea metodelor științifice sugerează că 100.000 din cele aproximativ 2 milioane de specii cunoscute au dispărut în ultimii 500 de ani. Această estimare nu ia în considerare speciile de animale necunoscute.
În același timp, oamenii de știință estimează aproximativ la 381 150 numărul disparițiilor speciilor de animale cauzate de oameni. Aceasta este o estimare aproximativă și poate fi nesigură. Profesorul asociat John Alroy de la Departamentul de Științe Biologice de la Universitatea Macquarie din Australia și-a exprimat opinia că este practic imposibil să se calculeze ratele actuale de extincție.
„Pentru a înțelege ratele globale de extincție, cercetătorii trebuie să știe câte specii există ăn general”, a spus Alroy. „Nu numai că o mare parte din viața sălbatică a lumii este necunoscută științei, indiferent de estimări, dar, de asemenea, este adesea concentrată în regiuni insuficient studiate, cum ar fi tropicele. Pentru a înrăutăți lucrurile, insectele au mai multe specii decât orice alt grup de animale, însă știm puține despre ele în comparație cu grupurile de animale mai mari, cum ar fi mamiferele și păsările.”
Indiferent de ratele exacte, Alroy este sigue că oamenii agravează rata extincției și că numărul extincțiilor depășește cu mult cele 777 de specii înregistrate pe lista roșie a UICN.