Sondaj: Europenii de peste 30 de ani înțeleg mai bine schimbările climatice decât generațiile mai tinere

Banca Europeană de Investiții (BEI) a realizat cel de-al șaselea sondaj climatic, iar rezultatele indică că europenii cu vârste de peste 30 de ani au o înțelegere mult mai bună a schimbărilor climatice decât generația tânără.

Studiul, care a cuprins peste 30 000 de respondenți din 35 de țări, inclusiv state membre ale UE, Regatul Unit, SUA, China, Japonia, India și Canada, a evidențiat diferențe importante între generații în ceea ce privește cunoștințele climatice, informează eib.org.

Respondenții mai în vârstă din Uniunea Europeană au obținut un scor mediu de 6,47 din 10, în timp ce participanții mai tineri la studiu au obținut un scor de 5,99. Aceste diferențe sunt deosebit de pronunțate în mai multe domenii-cheie:

Conștientizarea reciclării: 74% dintre respondenții de peste 30 de ani recunosc importanța reciclării, față de 66% dintre respondenții mai tineri.

Beneficiile izolării: 48% dintre respondenții de peste 30 de ani înțeleg modul în care o mai bună izolare poate combate schimbările climatice, comparativ cu 30% dintre respondenții mai tineri.

Limitele de viteză: 27% dintre respondenții mai în vârstă recunosc beneficiile reducerii limitelor de viteză pentru climă, față de 20% dintre respondenții mai tineri.

În general, europenii reușesc mai bine decât americanii să definească schimbările climatice și să identifice cauzele acestora:

Definiții corecte: 71% dintre europeni identifică corect schimbările climatice ca fiind o modificare pe termen lung a tiparelor climatice, față de 58% dintre americani.

Activitățile umane: 74% dintre europeni și 64% dintre americani recunosc factorii antropogeni, precum defrișările, agricultura, industria și transporturile, drept principalele cauze ale schimbărilor climatice.

Principalele surse de emisii: 72% dintre europeni au identificat SUA, China și India drept cele mai mari surse de emisii de gaze cu efect de seră, în timp ce doar 58% dintre americani au menționat o contribuție semnificativă din partea Chinei.

Respondenții europeni au, de asemenea, o mai bună înțelegere a efectelor schimbărilor climatice:

Foametea în lume: 85% dintre europeni atribuie schimbărilor climatice creșterea foametei în lume din cauza condițiilor meteorologice extreme care afectează culturile, față de 68% dintre americani.

Impactul asupra sănătății: 82% dintre europeni recunosc impactul negativ al schimbărilor climatice asupra sănătății, față de 71% dintre americani.

Nivelul mării: 71% dintre europeni recunosc impactul schimbărilor climatice asupra creșterii nivelului mărilor, comparativ cu 45% dintre americani, care au concepții greșite.

Migrația globală: 69% dintre europeni știu că schimbările climatice determină migrația globală din cauza deplasărilor forțate, față de 52% dintre americani.

Atât europenii, cât și americanii dau dovadă de mai puțină conștientizare în ceea ce privește soluțiile climatice:

Reciclarea: 72% dintre europeni și 63% dintre americani știu că reciclarea contribuie la combaterea schimbărilor climatice.

Izolarea clădirilor: doar 44% dintre europeni și 40% dintre americani sunt conștienți de impactul pozitiv al izolării clădirilor.

Limitele de viteză: conștientizarea beneficiilor reducerii limitelor de viteză este limitată, doar 26% dintre europeni și 23% dintre americani recunoscând această soluție.

Banca Europeană de Investiții joacă un rol-cheie în finanțarea soluțiilor climatice și în creșterea gradului de conștientizare a problemelor climatice. În calitate de ramură financiară a Uniunii Europene, BEI investește în proiecte globale majore, inclusiv adaptarea la schimbările climatice în Iordania, transportul durabil în India, energia solară la scară mică în Brazilia, producția de oțel nepoluant în Suedia și cea mai mare gigafabrică de energie solară din Europa, în Italia. Aceste proiecte evidențiază angajamentul BEI față de dezvoltarea durabilă și reducerea emisiilor de carbon.