Potrivit studiului, publicat în revista științifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences, creșterea duratei zilei este cauzată de schimbările climatice, însoțite de transferul maselor de apă către ecuator și de creșterea aplatizării Pământului, afirmă abcnews.go.com.
Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice care au loc în prezent sunt fără precedent. În ultimele decenii, aceasta a accelerat topirea ghețarilor și a calotelor glaciare polare. Toate acestea au condus ulterior la creșterea nivelului mărilor.
„Acest transfer de mase de apă de la pol la ecuator a crescut semnificativ aplatizarea Pământului și durata zilei”, se arată în studiu.
Oamenii de știință dintr-o echipă internațională precizează că acum o zi pe Pământ durează aproximativ 86,4 mii de secunde. În același timp, durata zilei a crescut ușor din cauza atracției gravitaționale a Lunii, care a încetinit treptat rotația planetei noastre.
În luna martie, revista Nature a publicat o cercetare care demonstrează cum topirea gheții polare modifică rotația Pământului, ceea ce afectează modul de măsurare a timpului.
Timpul universal coordonat, sau UTC, a devenit standardul internațional pentru măsurarea timpului în 1960. Însă, în cele din urmă, este posibil ca UTC să trebuiască să includă o „secundă bisectă negativă” din cauza rotației inconsecvente a planetei, stimulată de schimbările climatice. Impactul pierderii unei secunde ar putea avea consecințe grave asupra sistemelor de calcul universale, este de părere Patrizia Tavella, ofițer de timp la Biroul Internațional de Greutăți și Măsuri din Franța(Bureau international des poids et mesures), într-un articol care însoțește studiul.