STUDIU: Criza climatică afectează coloritul și procesul de reproducere a insectelor

Studiul a demonstrat că schimbările climatice afectează coloritul insectelor, ceea ce, la rândul său, poate împiedica capacitatea acestora de a se împerechea. Oamenii de știință se tem că adaptarea insectelor la încălzirea globală poate duce la dificultăți în succesul împerecherii la unele specii.

O insectă cu corpul mai închis la culoare are mai mult succes în găsirea unui partener sexual la temperaturi scăzute decât ruda sa mai deschisă la culoare. Masculii mai întunecați se pot încălzi mai repede dimineața și își pot începe activitatea mai devreme decât ceilalți, ceea ce le oferă un avantaj. Acest caz este unul dintre numeroasele exemple ale modului în care temperatura afectează coloritul insectelor și capacitatea de împerechere. Un nou studiu publicat în revista Ecology and Evolution subliniază importanța acestei relații, potrivit The Guardian.

Cu toate acestea, oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă modul în care încălzirea globală cauzată de om va afecta sexualitatea insectelor pe termen lung.

„Pe de o parte, ați putea crede că insectele se adaptează cu succes la schimbările climatice și nu trebuie să vă faceți griji în privința lor”, spune Mariella Herberstein, ecolog comportamental la Universitatea Macquarie din Sydney, Australia, și unul dintre autorii studiului. „Dar a doua zi s-ar putea să vă dați seama că nu se mai pot găsi între ele din cauza pierderii culorilor de identificare importante care le ajută la împerechere”.

Cercetările au demonstrat că criza climatică face ca libelulele masculine să își piardă bijuteriile de pe aripi.

Potrivit lui Herberstein, pe măsură ce temperaturile cresc, insectele evoluează probabil pentru a produce mai puțină melanină, pigmentul care le reglează culoarea. Acest lucru le face să devină mai deschise și mai strălucitoare, deoarece obiectele mai întunecate absorb mai multă căldură și se încălzesc mai repede, în timp ce obiectele mai deschise reflectă mai multe radiații și rămân reci mai mult timp.

De exemplu, fluturii Colias meadii din America de Nord au culoarea aripilor care a devenit palidă în timp din cauza creșterii temperaturilor. Între anii 1980 și 2000, gărgărițele cu pete duble negre și roșii au devenit mai puțin frecvente, iar petele întunecate de pe spatele gândacului de frunze subarctic cu un model similar au scăzut pe măsură ce primăverile au devenit mai calde.

Cu toate acestea, echipa lui Herberstein a constatat că acest model nu era întotdeauna lipsit de ambiguitate. Un studiu de urmărire a fluturilor Colias meadii, care a inclus peste 800 de specimene colectate între 1953 și 2013, a constatat că, în unele zone, aripile lor au devenit mai bogate și mai întunecate. O specie de pești stickleback și o specie de cicade au devenit, de asemenea, mai întunecate odată cu creșterea temperaturilor.

„Mecanismul nu este atât de clar – este confuz”, spune Tonmoy Haq, doctorand la Universitatea Macquarie și coautor al studiului. Acest lucru se poate datora setului limitat de date și faptului că majoritatea studiilor s-au axat pe insecte similare în locații similare. Melanina nu numai că reglează absorbția căldurii, dar joacă și un rol în apărarea imunitară și protecția împotriva radiațiilor ultraviolete de la soare.

Culoarea este, de asemenea, importantă pentru atragerea partenerilor, camuflarea în fața prădătorilor și recunoașterea membrilor propriei specii. Schimbările de temperatură pot afecta toate aceste aspecte. „Dacă interferăm cu procesul lor de reproducere, afectăm grav viabilitatea populațiilor lor”, spune Herberstein. „Aceasta este una dintre provocările pe care trebuie să le soluționa”.

„Rezolvarea acestui puzzle este importantă pentru înțelegerea modului în care insectele vor supraviețui schimbărilor climatice”, spune Michael Moore, biolog integrativ la Universitatea Colorado din Denver. Deși nu a fost implicat în cel mai recent studiu, el a descoperit în 2021 că libelulele masculine își pierd colorația aripilor în climatele mai calde și încearcă să își dea seama dacă acest lucru face mai dificilă găsirea partenerilor.

„Mi se pare că nu există o regulă unică”, spune Moore. „Mai avem încă mult de lucru; nu am rezolvat încă această problemă.”