Adunarea Generală a proclamat perioada 2025-2034 drept Deceniul Națiunilor Unite privind combaterea furtunilor de nisip și praf

Trecând granițele în tăcere și afectând milioane de oameni la nivel global, furtunile de nisip și praf sunt fenomene meteorologice extreme „subapreciate”, dar care afectează profund mediul și viața a sute de milioane de oameni din întreaga lume, de pe toate continentele.

Conform Convenției ONU pentru combaterea deșertificării (UNCCD), în fiecare an, aproximativ 2 miliarde de tone de nisip și praf, o cantitate egală în greutate cu 350 de piramide din Giza, intră în atmosferă.

Ca o recunoaștere a acestor provocări, Adunarea Generală a proclamat perioada 2025-2034 drept Deceniul Națiunilor Unite privind combaterea furtunilor de nisip și praf. Prezentată de Uganda în numele Grupului celor 77 de țări în curs de dezvoltare și al Chinei, inițiativa subliniază preocuparea internațională cu privire la furtunile de nisip și praf și promovează măsuri proactive prin sensibilizare și acțiune.

În rezoluția (A/78/L.88), statele membre ale ONU au subliniat că furtunile de nisip și praf amenință în prezent realizarea a 11 din cele 17 Obiective de dezvoltare durabilă.

Anunțul a avut loc în ajunul sărbătoririi anuale a Zilei internaționale de combatere a furtunilor de nisip și praf (SDS), din 12 iulie, care are ca scop sensibilizarea la nivel mondial cu privire la provocările din ce în ce mai mari pe care le reprezintă SDS pentru sănătate și mediu.

„Furtunile de nisip și praf trebuie să fie abordate într-o manieră holistică. UNCCD lucrează pentru a aborda impactul negativ al furtunilor de nisip și praf prin mai multe inițiative. Ajutăm țările să instituie sisteme de monitorizare și de avertizare timpurie și promovăm parteneriatele internaționale pentru a aborda cauzele profunde”, a declarat Ibrahim Thiaw, secretar executiv al UNCCD.

Furtunile de nisip și praf costă economiile sute de milioane de dolari în fiecare an prin deteriorarea infrastructurii de comunicații, de energie și de transport, creșterea costurilor asistenței medicale, deteriorarea terenurilor agricole și întreruperea școlarizării, a ocupării forței de muncă și a transportului.

Din punct de vedere istoric, furtunile de nisip și de praf au jucat un rol esențial în ciclurile biogeochimice ale Pământului, însă activitățile umane contribuie în prezent în mod semnificativ la creșterea lor. Conform Compendiului SDS elaborat de UNCCD, cel puțin 25 % din emisiile globale de praf provin din activități umane precum gestionarea nesustenabilă a terenurilor și utilizarea apei.

Cu ocazia Zilei internaționale de combatere a furtunilor de nisip și praf, UNCCD și FAO a lansat „Ghidul de politici privind integrarea gestionării furtunilor de nisip și praf în principalele domenii de politică”, ajutând guvernele și factorii de decizie politică să se adapteze mai bine la furtuni de nisiip și praf. Orientările, destinate factorilor de decizie politică la nivel mondial, subliniază necesitatea de a integra gestionarea SDS în strategiile naționale și regionale, sporind reziliența și atenuând impactul socioeconomic al acestor evenimente din ce în ce mai frecvente și mai intense.

„Ghidul de politici va sprijini țările să dezvolte și să pună în aplicare inițiative legate de furtunile de nisip și praf, să îmbunătățească utilizarea și gestionarea terenurilor, să sporească securitatea alimentară și să consolideze reziliența la schimbările climatice”, a declarat Lifeng Li, Director al Diviziei de terenuri și ape din cadrul FAO.

Furtunile de nisip și praf se vor afla pe ordinea de zi a viitoarei COP16 a UNCCD, care va avea loc la Riyadh, Arabia Saudită, în perioada 2-13 decembrie 2024.

În cadrul COP14 a UNCCD, a fost lansată Coaliția Națiunilor Unite pentru combaterea furtunilor de nisip și praf pentru a promova și coordona un răspuns colaborativ al sistemului ONU la acest fenomen. În prezent, 19 membri ai coaliției includ agenții ale ONU și agenții din afara ONU. În cadrul acestei coaliții, UNCCD conduce eforturile privind setul de instrumente SDS, oferind soluții practice pentru gestionarea și atenuarea furtunilor de nisip și praf.

Ziua internațională de combatere a furtunilor de nisip și praf 2024  a fost sărbătorită prin numeroase evenimente în întreaga lume. FAO și UNCCD au organizat împreună un webinar, subliniind lansarea orientărilor politice.

Sursa:unccd.int